Pat Dekker, New Green Overseas:

"Krappe beschikbaarheid voor Japan geschikte paprika's was dit jaar de grootste uitdaging"

Tholen - New Green Overseas sluit komende week het exportseizoen van de Hollandse paprika's naar Japan af. Zorgden vorig jaar de hoge luchtvrachttarieven voor een minimale export, dit keer kwam de beperking vanuit een andere hoek. "In september waren de paprika's bijna niet beschikbaar en bovendien erg duur, zodat we moeite hadden om de klanten te voorzien", vertelt Pat Dekker.


Paprika's in het Japanse schap

"Wel hebben we een beter exportseizoen achter de rug dan vorig jaar. Toen waren de luchtvrachttarieven zo hoog dat de Japanners amper Hollandse paprika's in de supermarkten konden aanbieden. Sneller dan verwacht daalden dit jaar de luchtvrachttarieven, zodat we de paprika's toch voor een redelijke prijs konden aanbieden. Alleen zat de wisselkoers dit jaar wat meer tegen", aldus de exporteur, die de Japanse importeurs belevert, die op hun beurt weer de supermarkten en groothandelsmarkten van Hollandse paprika's voorzien."We hadden nog op een mooie oktobermaand gehoopt, maar door de slechte beschikbaarheid en hoge prijzen in september zijn nu de meeste klanten al overgestapt op andere origines. Zo worden er in Japan en Zuid-Korea steeds meer paprika's geteeld in de zomer. Daarnaast importeert Japan ook paprika's uit Nieuw-Zeeland en – vanwege de krappe beschikbaarheid van Hollandse paprika’s - dit jaar ook uit Canada.”

Wel wordt het volgens Pat steeds lastiger om in Nederland aan voldoende paprika's te komen, die voldoen aan de certificeringen voor de export naar Japan. "De insectendruk wordt steeds groter en een aantal middelen mag niet gebruikt worden bij de export naar Japan. Hierdoor zijn een aantal grote telers en telersverenigingen zelfs gestopt met de Japan-certificering. Omdat die middelen niet gebruikt mogen worden hebben we dit jaar geen oranje paprika's kunnen exporteren. Geel is sowieso al een lastige kleur, waardoor het gros van de export dit jaar bestond uit rode paprika's."


Verpakking met halve paprika om zo voor minder geld toch verschillende kleuren te kunnen aanbieden

"Al met al wordt de export een steeds lastiger verhaal. Datzelfde geldt voor de tomatenexport naar Japan die eveneens fors is gereduceerd. Voorheen waren er de nodige programma's met cherrypruimtomaten, maar door de hoge luchtvrachttarieven was dat de laatste jaren al minimaal en bovendien was dit jaar de beschikbaarheid niet al te groot. De beschikbaarheid zal de grootste uitdaging worden om de komende jaren de Japanse markt te blijven voorzien."

Voor meer informatie:
Pat Dekker
New Green Overseas
Tel: +31 228 753 753
overseas@new-green.nl
www.new-green.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.