Fotosynthesedip zorgt voor productiedip in komkommerproef

De doelstellingen van de proef "Besparing op energie en CO2 in de kas" zijn tweeledig: enerzijds CO2 besparen en anderzijds energie besparen. In een video op LinkedIn wordt de voortgang besproken van de proef van Rijk Zwaan bij Botany besproken.

Het gewas in de proef is nu 19 weken oud. In de eerste weken is in de proefkas en in de referentiekas gekeken wat de invloed is van CO2. Op het gebied van plantgezondheid zijn er geen verschillen te zien tussen de afdelingen. Er is gekeken naar de hoeveelheid productie als er geen CO2 wordt gegeven. Het bleek dat er in de proefkas een lagere productie was ten opzichte van de referentiekas. De gewasstand was hetzelfde in beide kassen.

Er zijn verschillen te zien in de genetica van de gewassen in de kassen. De fotosynthese was in de CO2 kas lager ten opzichte van de referentiekas. In de proefkas is er een geler blad te zien, ofwel chlorose te zien, vergeleken met de referentiekas. In de proefkas is verder ook een kleinere dunnere kop te zien ten opzichte van de referentiekas.


Het verschil in kopgrootte is duidelijk te zien.

Het gewas heeft nu zijn maximale hoogte bereikt. Het lijkt dat het CO2 niveau tussen beide kassen naar elkaar toetrekt. In de proefkas is een dip te zien in de productie als gevolg van een dip in de fotosynthese. Op het gebied van kosten en baten moeten telers zich de vraag stellen: wat kost een kubieke meter CO2 en hoeveel productie krijg ik daarvoor terug? Er zijn grote verschillen te zien in de twee kassen en nog grotere verschillen tussen de rassen in de kassen.

De video is hier op LinkedIn te bekijken.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.