Manuel Piedra van UPA Huelva:

"Dit jaar vermoedelijk geen plantenverlies in aardbeien zoals vorig seizoen"

Volgens de eerste ramingen zullen er gedurende de maand oktober zo'n 330 miljoen aardbeiplanten worden geplant in de Zuid-Spaanse provincie Huelva. Het gemiddelde zal op zo'n 9 miljoen zaailingen per dag liggen. Met dergelijke cijfers is Huelva duidelijk de aardbeienvoorraadkamer van Europa in de komende maanden.

"Het planten is begonnen onder een slecht gesternte: er is nog geen liter water gevallen en vanaf 15 november wordt 50% minder water voor irrigatie voorzien door de overheid", zegt Manuel Piedra, secretaris van de brancheorganisatie UPA Huelva. "En toch denken we dat het volledige areaal weer zal worden aangeplant. We hebben geen andere keuze, want als we opgeven, zullen derde landen het gat opvullen dat wij achterlaten. Bovendien zijn er ruim 100.000 banen direct of indirect afhankelijk van zachtfruitsector in Huelva. Het is voor de telers anderzijds omwille van schaalvoordelen economisch ook niet haalbaar om maar de helft aan te planten. We moeten dus wel doorgaan zoals altijd."

Het positieve gegeven in deze delicate plantfase is dat, na aanhoudende weken van hitte, het weer lijkt om te slaan. Voor de komende dagen wordt een daling van de temperatuur en zelfs regen verwacht. "We mogen niet vergeten dat de planten afkomstig zijn van kwekerijen op grote hoogte, met een koeler klimaat en een hogere luchtvochtigheid. Vorig jaar gingen juist om die reden heel wat zaailingen verloren. De planten kregen bij aankomst in Huelva te maken met waterstress en een radicale temperatuurverandering. 20% van de aardbeiplanten stierf af, waardoor een nieuwe plantronde moest worden georganiseerd. En dat betekende ook dat 20% van de planten pas later, rond februari/maart, voor het eerst kon worden geoogst. We hopen dat met de weersverandering die voor de komende 8-9 dagen wordt voorspeld, deze situatie zich dit jaar niet herhaalt", zegt Manuel.

"Van frambozen neemt het areaal wel jaar na jaar af, ten gunste van blauwe bessen. Dit jaar verwachten we zelfs een grote blauwe bessenopbrengst dankzij het in productie komen van de aanplant van voorgaande jaren. Het seizoen zal eerder starten en ook later eindigen en bovendien zullen we door de opbrengstdaling in andere landen normaal gezien hogere winstmarges kunnen halen."

Marokkaanse oogstmedewerksters
Arbeid is een essentiële factor in de aardbeienteelt. Alleen al in de aanplant worden ongeveer 10.000 banen gegenereerd, wat in de daaropvolgende maanden toeneemt wanneer de oogst begint. Het vinden van voldoende arbeidskrachten is echter ieder jaar weer een uitdaging.

"Op 10 oktober is de deadline voor het indienen van de vacatures bij de officiële arbeidsbemiddelingsdiensten. Er zal aanbod van ruim 10.000 banen worden gelanceerd in Spanje. Maar de ervaring leert dat niet eens 1.000 Spanjaarden op dit aanbod zullen ingaan, zodat we weer een beroep zullen moeten doen op buitenlandse krachten."

"In principe zal 100% van het aanbod gedekt wordt door contracten met Marokkaanse arbeidskrachten. We hebben het over 14.600/14.700 vrouwen die al meer dan twee seizoenen aardbeien plukken in Huelva. Bovendien hebben we de bevoegde overheidsdienst gevraagd om het contingent uit te breiden om alle plukkers te vervangen die niet naar hun land zijn teruggekeerd en om de vraag van nieuwe zachtfruitbedrijven in te vullen."

"Op 26 oktober zal er een bijeenkomst zijn over de migratiestroom en die dag zullen we precies weten of het contingent zal worden uitgebreid", vervolgt Manuel Piedra.

"In dit verband willen we vermelden dat de sector in Huelva elk jaar gratis huisvesting biedt aan meer dan 45.000 immigranten met papieren die komen werken. Er wordt gesproken over een probleem van krottenwijken en veel mensen denken dat de zachtfruitsector daar iets mee te maken heeft. De realiteit is dat het vooral immigranten zonder papieren zijn die in de krottenwijken wonen. Ze hebben van de overheid een permissie gekregen tot vrije circulatie, maar niet tot arbeid, dus ze werken niet eens op onze percelen."

Voor meer informatie:
UPA Huelva
http://upahuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.