Warme nachten spelen aardbeienteelt parten

Het bleef dit najaar nog lange tijd uitzonderlijk warm. Goed voor de consumptie van aardbeien zou je zeggen, want wie heeft daar zomers nu geen zin in? Voor telers bleken de hoge temperaturen ook een uitdaging. Sandra Huysman van kwekerij Westlandse Aardbei legt op LinkedIn uit hoe dat zit.

"Warm, te warm weer vindt een aardbei niet prettig, zeker een Elsanta niet. Overdag gaat het nog wel, maar warme nachten is echt funest en laten we die echt de laatste weken hebben gehad. Een aardbei gedijt het beste met een zonnetje op de dag en koele nachten, het liefst rond de 8 graden. ‘s Nachts groeit/zwelt een aardbei, wordt deze stevig en lekker zoet. Die 8 graden, waren 17,18 soms wel 19 graden. Dit resulteerde in minder stevige, kleinere en minder zoete aardbeien."

Aan die warme nachten valt niks te doen. De telers besloten om een mail te schrijven naar klanten die in hun bestand staan en om briefjes bij de verkoopautomaat te hangen. "Niet leuk om te doen, maar liever met de “billen bloot” en uitleggen wat eraan de hand is. Natuurlijk zorgt het dat de verkoop stagneert, maar uitleggen kan misschien tot begrip leiden en daar hopen we dan maar op."

Inmiddels zijn de nachten koeler. "Het is zo hard gegaan de laatste weken dat we 3 à 4 weken voor op schema lopen. We zullen eerder klaar zijn met de oogst en de gewenste kilo’s gaan we dit seizoen niet halen."

Lees hier het volledige bericht, met ook een boodschap aan de politiek: "Er zijn nu al veel uitdagingen, denk aan de energietransitie, de arbeid, het water en ja ook de natuur. We willen zeker, maar veranderingen kosten tijd en geld en soms neemt dat een langere tijd in beslag. Ik hoor je denken, dat hoort bij het ondernemerschap en ja dat klopt. Maar je moet ook de mogelijkheid krijgen en de voorzieningen moeten er zijn. Je kan niet alles in één keer, daar moet je naar toe groeien. Ik hoop dat daar ook over nagedacht wordt, eerlijk soms twijfel ik daar persoonlijk over."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.