Testsessies met warmtebatterij tonen positief effect op kasklimaat

Startup Thermeleon ontwikkelde een slim buffersysteem om warmte tijdelijk op te slaan en 's nachts weer vrij te laten: de Warmtebatterij. Dat zorgt voor een lager gebruik van gas en een gelijkmatiger kasklimaat. Innovation Quarter schrijft dat samen met innovatiebedrijf Division Q de eerste batterijen werden getest bij teeltbedrijf Koppert Cress. "Je hebt nooit in één keer het ei van Columbus. Dat bereik je alleen door co-creatie." De partijen ontvingen een AgriTech voucher om hun project te ondersteunen.

In mei van afgelopen jaar startte een eerste testsessie met de Warmtebatterij. De eerste setup bedroeg 10 vierkante meter. Daarna werd opgeschaald tot 1 hectare. In de kas hangen sensoren die de temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid meten. Daarmee kan dus het effect van de Warmtebatterij gemeten worden. De resultaten zijn veelbelovend, vertelt Liesanne Wieleman van Thermeleon . "In de zomer hadden we een demping van 3 tot 5 graden Celsius overdag, en 1 tot 2 graden in de avond. Bovendien was de temperatuur veel gelijkmatiger verdeeld over de kas. Bij de start waren we vooral geïnteresseerd in een lager gasgebruik. Maar gaandeweg het project is het voorkomen van extreme temperatuurpieken ook belangrijk geworden voor ons.”

Lees het hele artikel hier bij Innovation Quarter.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.