Controlled Environment Agriculture (CEA) verder op de kaart gezet

Tijdens de Europese Week van de Regio’s en Steden presenteerde het Nederlandse tuinbouwcluster hoe het met CEA en bijbehorende tuinbouwketen wil bijdragen aan internationale vergroeningsambities als de VN-duurzaamheidsdoelen en de Europese Green Deal. Met Controlled Environment Agriculture (CEA) kan men werken aan klimaatmitigatie, biodiversiteitsherstel en een leefbaar milieu. Glastuinbouw Nederland legt uit wat het inhoudt.


Gedeputeerden Meindert Stolk (Zuid-Holland, CDA) en Jelle Beemsterboer (Noord-Holland, BBB), burgemeester Bouke Arends van Westland en Jesse Schevel (Glastuinbouw Nederland).

CEA staat voor gecontroleerde teelten. CEA betekent het toepassen van verschillende technische oplossingen, waaronder hightech Nederlandse kassen, om de lekkerste groenten en fruit en fascinerendste bloemen en planten te telen. In een gecontroleerde omgeving kunnen telers het optimale klimaat voor hun gewassen creëren. Daardoor kunnen zij meer opbrengsten realiseren op een klein oppervlak met een lagere milieu-impact.

In zijn streven naar klimaatneutraliteit in 2040 en netto-nulemissie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 staat CEA klaar om stedelijke gebieden in Europa en de wereld te voeden, te vergroenen en gezonder te maken. Daarmee brengt Nederland de duurzaamheidsdoelen van de VN (SDGs) en in de Green Deal dichterbij.

CEA verder op de Europese kaart
In het kader van de Europese Week van de Regio’s en Steden overhandigde landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) van Noord-Holland daarom namens Greenports Nederland het position paper ‘CEA, a driving force behind sustainability’ aan SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen om een lans te breken voor CEA in de EU. Beemsterboer wil de onbekendheid van CEA doorbreken en CEA in een hogere versnelling brengen door grens- en sectoroverschrijdende samenwerking. Dat vraagt een intensievere samenwerking met andere sectoren als de techniekindustrie, ICT en onderzoek maar ook met andere tuinbouwregio’s in Europa.

EU-lobbyist Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland ondersteunde deze boodschap met zijn oproep om de groene potentie van CEA te omarmen. CEA en bijbehorende tuinbouwketen in Nederland genereren mondiaal geavanceerde technologieën en logistieke diensten die telers wereldwijd helpen efficiënter met energie, water en grondstoffen om te gaan, de bodem duurzamer te beheren en voedselverspilling tegen te gaan. Schevel riep aanwezigen op samen te werken met het Nederlandse tuinbouwcluster. "Want alleen samen kunnen we met CEA onze groene oplossingen internationaal en Europees realiseren.:

Het position paper is hier te downloaden.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.