ToBRFV-besmette kas Argentinië volledig afgesloten

De Nationale Agrarische Gezondheidsdienst van Argentinië (Senasa) heeft de detectie van ToBRFV bevestigd in officiële monsters genomen in een teeltbedrijf in Orán, in de provincie Salta.

“De monsters werden verzameld op één enkele tomatenaanplant die symptomen vertoont die compatibel zijn met het virus. Als preventieve maatregel en in het kader van resolutie nr. 569/2023 van Senasa werd bevolen de teeltlocatie volledig af te sluiten.”

“Bovendien zijn er strenge hygiënemaatregelen ingevoerd en werd bevolen om alle werktuigen en andere elementen die kunnen fungeren als overbrengers van het virus te ontsmetten. In juli van dit jaar heeft Senasa via resolutie 569/2023 de alarmfase ingesteld voor het gehele land in verband met de ziekte."

“De resolutie beoogt samenwerking en gezamenlijke acties tussen de publieke en private sector om de ToBRFV-situatie in kaart te brengen, alsook eventuele uitbraken in te dammen en verspreiding te voorkomen.”

"In samenwerking met de sector rapporteert Senasa over de situatie en deelt het preventie- en controlemaatregelen om de voedselveiligheid in de tomatenteelt te garanderen. Vroegtijdige detectie en gecoördineerde acties zijn essentieel om de tuinbouw en de lokale economie te beschermen."

“Sinds de detectie van het virus in Argentinië werkt Senasa, samen met het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) en het Argentijnse nationale kweekinstituut INASE, na oprichting van een interinstitutioneel crisiscomité, op gecoördineerde wijze om deze ziekte te voorkomen. Ook het contact met de telers en de technische ondersteuning zijn het resultaat van gezamenlijk werk tussen de instellingen."

Senasa meldt dat bij vermoeden van aanwezigheid van de plaag, het essentieel is om de plant niet aan te raken, de sector te isoleren en onmiddellijk het dichtstbijzijnde kantoor van Senasa, Inta of Inase op de hoogte te stellen.

Foto: Senasa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.