VBT-cijfers week 40

Prijzen grote kasteelten aan de magere kant

De middenprijs voor zowel een kilo losse tomaten als trostomaten is in week 40 een stukje gestegen. Voor trostomaat betekent dat nog altijd wel dat de prijs onder het vijfjarig gemiddelde ligt. Bij de prijzen die in het najaar van 2022 werden gerealiseerd kan 2023 helemaal niet tippen. Ook voor de andere grote kasteelten (komkommer, paprika en aardbei) liggen de prijzen maar nipt boven of zelfs onder het vijfjarig gemiddelde.

De middenprijs voor komkommer zakte afgelopen week een stuk, overigens wel in lijn met het vijfjarig gemiddelde en de prijsvorming in 2022. Spaans product is steeds meer beschikbaar. Met het aflopen van de traditionele teelt in de Benelux steeg de prijs in Spanje vorige week flink. Maandag lag de stuksprijs er al op 70 eurocent. Het VBT-prijsgemiddelde over week 40 lag op 33,4 eurocent.

De paprikaprijs lag de afgelopen weken ruim boven het vijfjarig gemiddelde en kon zelfs wedijveren met de hoge prijzen uit 2022, maar na een piek in week 37 is een prijsdaling ingezet. Met een gemiddelde kiloprijs van 93,4 eurocent ligt de prijs in week 40 nog net boven het vijfjarig gemiddelde.

De slateelt zoekt de kassen weer op. In week 40 stopte de prijsdaling in kropsla. De prijs veerde iets op tot 44 eurocent per stuk. Verder valt op dat de prijs voor veldsla voor het eerst sinds juni weer boven het vijfjarig gemiddelde uitkomt.

De opleving van de aardbeienprijs in week 39 is niet doorgezet. De prijs golft de laatste weken op en neer, en zakte afgelopen week tot net iets meer dan 3 euro per kilo. Over de hele linie bezien een ondergemiddelde prijs voor de tijd van het jaar.

Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers.
Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 40 voor groenten en fruit.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.