Tholen - Als je besluit vakdocent te worden aan de International Business opleiding van Zadkine, dan hoef je de AGF-handel niet op te geven. Coen Klok combineert het gewoon. Hij is docent en heeft zijn eigen bedrijf Fine Fresh Fruit. Met ruim 15 jaar ervaring op zak is er niet meer de behoefte om megadeals te scoren, maar de liefde voor de AGF-handel blijft. Coen: “Wat ik nu nog doe, is niet heel groot, maar wel ontzettend leuk.”
De AGF-handel staat bekend als 24/7 klaar staan, maar dat hoeft Coen niet meer. Als commissionair werkt hij voor een drietal Nederlandse telers van zacht- en steenfruit. Het seizoen daarvan loopt vanaf half mei tot half september, dus een groot deel daarvan valt in de grote schoolvakantie. Coen: “Dat maakt het makkelijk te combineren met het onderwijs. Omdat ik zowel de telers als klanten al lange tijd ken, zijn we redelijk goed op elkaar ingespeeld. Daarom heb ik er niet ontzettend veel werk aan.”
Coen werkte onder andere bij C1000, Driscoll’s, Bakker Barendrecht Surexport en Hollyberry en kent alle kanten van de onderhandelingstafel. Coen: “Binnen deze bedrijven heb ik eigenlijk altijd gewerkt met de productgroep zachtfruit, een categorie die in de afgelopen jaren is geëxplodeerd en nog altijd groeit. Het is leuk om daar fulltime mee bezig te zijn geweest én dat ik daar nu nog altijd mijn steentje aan kan bijdragen.” De klanten van Coen zitten door heel Europa, wat mooie cases oplevert voor zijn studenten. “Ik vertel regelmatig over mijn werk en leg uit hoe exportdocumenten werken, hoe ik de contacten met klanten onderhoud en de prijsonderhandelingen doe.”
De overstap naar het onderwijs was voor Coen geen kwestie van of, maar eerder van wanneer. “Ik kom uit een echte onderwijsfamilie en heb daar altijd veel van meegekregen. Ik gaf gastlessen en ben ook al vaker begeleider geweest op schooltripjes, ik wist dus wel waar ik aan begon.”
Ook kende hij de school waar hij nu lesgeeft goed. “Ik heb daar zelf iets meer dan 20 jaar geleden les gekregen. Grappig, een aantal vroegere docenten zijn nu mijn collega’s,” vertelt hij. Coen geeft les in diverse vakken van de International Business opleiding van Zadkine, een tweetalige mbo-4 opleiding in Rotterdam. Coen koos er bewust voor om aan een mbo les te geven.
“De leerlingen zijn van zeer verschillende komaf en hebben niet allemaal een ‘gewone’ Nederlandse achtergrond, waardoor ze niet beschikken over een netwerk in de samenleving. Dat gun ik ze wel. Daardoor kun je hier nog meer het verschil maken.” Hoewel hij eigenlijk nog de benodigde papieren moet halen om zijn didactische vaardigheden aan te tonen, en momenteel zelf een dag per week in de schoolbanken vertoeft om zijn onderwijsgraad te behalen, is het lesgeven geen uitdaging geweest.
“Je moet investeren in de relatie en laten zien dat je er voor hén bent. Ik heb in de afgelopen twee jaar misschien vijf keer mijn stem hoeven te verheffen. Mbo-studenten hebben al snel last van een minderwaardigheidscomplexje. Als studenten voelen ze vaak al de ratrace van het leven, maar ik wil ook meegeven dat ze al goed genoeg zijn. Zelf ben ik qua studie een laatbloeier geweest en herken dingen waar zij mee dealen. Ook al zijn ze nog jong, je kunt een redelijk volwassen relatie met hen opbouwen.”
Vergeleken met de AGF-handel ervaart Coen het werken in het onderwijs als minstens zo intensief. “Het grote verschil is dat je de werklast beter kunt plannen. Als je de AGF goed wilt doen, moet je 24/7 aan staan en dat hoeft in het onderwijs niet. Maar het opstarten van een schooljaar is bijvoorbeeld een heel intensieve periode waarin je veel moet investeren in de nieuwe leerlingen. Gelukkig heb je daarvoor dan een lange vakantie gehad.”
Coen probeert studenten te enthousiasmeren voor de AGF-handel. Dat is niet makkelijk. “Het zijn allemaal ondernemende types die de handel in willen of een eigen bedrijfje willen starten. Met die mentaliteit kun je in de AGF-handel ver komen, maar als ik dan vertel hoe een werkdag eruit ziet dan vinden ze dat niet zo aantrekkelijk, vooral het dagelijks vroege opstaan niet. Het is voor hen lastig in te schatten hoe het werkzame leven eruit ziet. Dus ik doe hierbij graag een oproep aan bedrijven en mensen in de sector om gastlessen te komen geven of stageplekken aan te bieden aan deze toppers en te laten zien hoe leuk het werken in de AGF is,” besluit Coen.
Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Fine Fresh Fruit
coen@finefreshfruit.com