Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vollegrond demodagen 2023 bij Bejo

Bejo profileert zich nadrukkelijker als kennispartner en producent van slagewassen

Tholen - Tijdens de Open Dagen van Bejo in 2023 werden telers en ketenpartners voorgesteld aan een breed scala aan gewassen en concepten. Daarbij valt op dat de veredelaar zich nadrukkelijker profileert als kennispartner en producent van slagewassen. Zo introduceren ze het vroege ijsbergslaras Cherice en drie nieuwe andijvierassen. In het koelschap presenteert Bejo een slaconcept met mini-botersla voor de retail.

Danielle Bruin en Hanna Bruinsma in het demoveld met Cherice

IJsbergslaras Cherice productief in het voorjaar
Cherice is een nieuw ijsbergslaras voor de voorjaarsteelt en is zowel voor snijderijen als versmarkt geschikt. Vertegenwoordiger Hanna Bruinsma van Bejo prijst de eigenschappen van Cherice aan, zoals de mooie platronde bol met een gesloten witte onderkant en een goede vulkracht van de krop, wat bij ijsbergsla in het voorjaar niet vanzelfsprekend is vanwege het beperkte licht en warmte. Cherice is niet alleen productief, maar heeft ook een aantrekkelijke interne bladstructuur en heeft een goede veldhoudbaarheid doordat de krop niet te snel vast wordt. Een belangrijk voordeel van dit ras voor telers is de hoge resistentie tegen valse meeldauw (Bremia fysio Bl:29-40EU).

Bejo heeft ook een compleet sla-assortiment

Daarnaast introduceerde Bejo drie nieuwe andijvierassen: de gekrulde soorten Bejo 3581 (najaar) en Bejo 3582 (vroege winter) en de gladbladige soort Bejo 3222. "Deze nieuwe rassen zijn voornamelijk bedoeld voor de Franse, Italiaanse en Spaanse markt en zeer geschikt voor de versmarkt en de verwerkende industrie. Met deze lancering is Bejo's assortiment bladgroente compleet en profileren we ons verder als kennispartner en producent van slagewassen", aldus Danielle Bruin, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van groenteconcepten bij Bejo.

B-peen teeltperiode verlengd met Nagasaki
In B-peen heeft Bejo het vroege ras Nagasaki ontwikkeld dat al vanaf half februari ingezaaid kan worden en eigenschappen bezit die leiden tot een goed netto rendement. Hanna: "Nagasaki is een lange mooie cilindervormige variëteit. De wortel is glad, sterk tegen groene schouders en heeft uitstekende toppen."

Carla

Bewaarrassen in knolselderij (Carla) en spitskool (Bejo 3518)
Een nieuwe aanvulling in knolselderij is Carla. "Dit is een ronde, gladde knolselderij met platte kop. De knol heeft weinig zijwortels waardoor deze gemakkelijk te oogsten is en er weinig beschadigingen optreden. De inwendige kwaliteit is goed, waardoor deze een voortreffelijke houdbaarheid heeft. Carla is tevens zeer geschikt voor de versmarkt (800 gr-1 kg)", aldus Hanna.

Bejo 3518

In de categorie spitskool is Bejo 3518 nieuw, met een goede bewaareigenschap. Hanna: "Tijdens de bewaring behoudt het zijn heldere groene kleur. Na CA-bewaring laat Bejo 3518 zelfs tot medio maart kwalitatief goeie spitskool zien zonder bewaarstip. Het ras heeft een mooie gesloten spitse top [HB2]. Deze dikbladige gezonde koolsoort kan groeistoten makkelijk opvangen en is ongevoelig voor barsten. Het ras heeft een goede veldhoudbaarheid."

Binnen presentatie van allerlei soorten sla

Keteninspiratie voor spitskool en sla
Bejo focust zich naast smaak, vorm en kleur ook nadrukkelijk op de eetervaring van hun rassen. Daarbij ontwikkelen ze ideeën en groenteconcepten voor toepassingen in de keten, zoals gekleurde wortelen en bieten, maar ook eigen merken als Redi® paarse sprouting broccoli, Coolwrap® en CrispyCab witte platte zoete kool.


Danielle met savooie spitskool Samantha

Danielle licht bij het koelschap twee groenten eruit. Spitskool geniet een stijgende populariteit onder consumenten, vooral in Europa. Het is een groente die zowel in de versmarkt als in snijderijen zijn weg vindt. Spitskool is perfect om te roerbakken en rauw ook te gebruiken in gemengde salades. Voor variatie en kleur in het schap ontwikkelde Bejo savooie spitskool (Samantha) en de paarse Red Flame. "Deze spitskoolsoorten zijn ook kleiner te telen. Dan nemen ze minder plek in in het schap en zijn mooi samen of met drie te presenteren op een schaaltje. Gesneden geven ze kleur en bite aan gemengde salades", licht Danielle nog toe.

Als slaconcept liet Danielle de compacte botersla Miniatis zien. Het is een snelgroeiende, middelgrote botersla met een compact hart en een glanzende groene kleur die erg populair is in Duitsland als minisla in schaaltje.

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
+31 (0)226 39 61 62
www.bejo.nl