19 procent filegroei na coronaperiode

Sinds het einde van de coronaperiode is de verkeerscongestie (gemeten als de combinatie van filelengte en duur) op Nederlandse wegen met 19 procent toegenomen. Dit is de conclusie van ANWB Verkeersinformatie op basis van de meest recente filegegevens. Nadat de laatste coronamaatregelen eind maart 2022 werden opgeheven, zijn de dagelijkse files op de wegen weer teruggekeerd. Zowel op snelwegen als op het onderliggende wegennet is de verkeersdoorstroming aanzienlijk verminderd.

Thuiswerken zeer beperkt merkbaar op de weg
De ANWB concludeert dat de effecten van het thuiswerkadvies en buiten de spitsuren te reizen na het beëindigen van de coronamaatregelen nog maar zeer beperkt merkbaar is op de weg. Op vrijwel alle werkdagen is het aantal files dit jaar toegenomen. De filezwaarte tijdens de ochtendspits nam toe met 12 procent. Overdag en tijdens de avondspits nam de verkeersdrukte dit jaar nog meer toe en steeg de filezwaarte met zo’n 20 procent. Opmerkelijk is dat de filezwaarte tijdens de toch al rustige vrijdagochtend nog verder is gedaald met 14 procent en van een spits nauwelijks meer sprake is.

Verschillen per provincie
In de drukste provincies van ons land nam, vooral in Noord-Brabant het aantal files met 35 procent, fors toe. Deze provincie kent veel transitroutes en infrastructurele knelpunten.

+ 35% Noord-Brabant
+ 31% Noord-Holland
+ 24% Zuid-Holland
+ 9% Utrecht
+ 6% Gelderland

Ochtendspits - file top 10

Avondspits - file top 10

Bron: ANWB Verkeersinformatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.