PopFest 2023, open dagen Pop Vriend Seeds

Jaarrond spinazie met de juiste bladkwaliteit in de supermarkt

Tholen - Bij Pop Vriend Seeds staat de constante zoektocht naar verbeteringen en innovaties in bonen, (snij)bieten en spinazie centraal. Hun inzet voor het ontwikkelen van gewassen die zowel aan agronomische als marktbehoeften voldoen presenteerden ze tijdens PopFest 2023 zowel op het veld als in de centrale inspiratiekas. “Zo verbinden we het verhaal buiten met binnen”, vertelt Merel Kors, marketing- en communicatiespecialist van Pop Vriend Seeds.

Merel Kors met Bean Party, een opvallende 'shopstopper' voor het koelschap met gele en groene bonen

Pop Vriend Seeds specialiseert zich in vier gewassen en zit met elke schakel in de keten aan tafel om hun pijnpunten te begrijpen. Zo kleurt hun spinazie-assortiment de behoefte in van ‘fork size spinach” (consumentenbehoefte): jaarrond uniforme spinazie telen geschikt om te eten als salade. In de bonen bieden ze stabiliteit en betrouwbaarheid voor zowel de verwerkende industrie als verse markt. De rode biet van Pop Vriend onderscheidt zich door een hoog brix-graad die de zoetheid van de biet bepaalt en wordt gesterkt door het suikerbietenprogramma van het moederbedrijf KWS.


PopFest 2023

Hitte- en stresstolerantie hebben een prominente plaats in de bonenveredeling van Pop Vriend Seeds in Andijk, Noord-Holland. Dit jaar is The Magma Collection, een collectie van stress- en hitte- tolerante bonen als eerste geïntroduceerd in de Amerikaanse versmarkt, uitgebreid met rassen voor de Europese markt. Rassen binnen The Magma Collection kenmerken zich door de goede peulzetting in de hitte dankzij de ingebouwde warmtegenen. "Hittestress is een toenemende uitdaging in Europa, met name in Italië", vertelt Merel. "We zijn heel blij dat we nu ook rassen hebben die geschikt zijn voor de Europese versmarkt. Deze Magma rassen garanderen kwalitatieve opbrengst zodat er geen gaten vallen in productieprogramma’s door hitte."

De Steady Sevens zijn de stabiele bonenrassen voor de industrie. Jaar in jaar uit, los van teeltomstandigheden hebben deze rassen zich bewezen als betrouwbare opbrengstmakers. Voor de industrie is consistentie cruciaal, fabriekscapaciteit moet in het seizoen maximaal benut worden. De Steady Seven rassen helpen de verwerkende industrie aan een voorspelbare opbrengst en kwaliteit.

Spinazie
Innovaties in de wereld van babyleaf spinazie is de uitbreiding van het assortiment voor de Noordwest-Europese markt, met de toevoeging van nieuwe rassen voor zowel het vroege als late seizoen met resistenties tegen meeldauw. "Hiermee helpen we telers een zo compleet mogelijk spinazieprogramma met hoge kwaliteit aan te bieden aan de supermarkten. Vorig jaar is de zaadbehandeling INITIO gelanceerd die inmiddels op 35% van de Europese spinazie-orders wordt toegepast. INITIO is een voedingsrijke coating die zorgt voor een sterke en uniforme start.

Pop Vriend Seeds heeft in Andijk het grootste spinazie demoveld in de wereld

Voor de Aziatische bunching markt heeft Pop Vriend Seeds een serie nieuwe rassen met verbeterd bladtype ontwikkeld, die verbetering laat zien als het gaat om houdbaarheid, oogstbaarheid, verwerking met bovendien volledige resistentie. Daarnaast heeft Pop Vriend Seeds de “Leaf Spot Disease Kit” geïntroduceerd. Binnen de Europese markt wordt de bladvlekkenziekte namelijk een steeds grotere uitdaging. Klanten kunnen voor een diagnose een sample van het blad opsturen naar het PV-lab. “Meer kennis over de gevallen die zich voordoen levert op veel manieren voordelen op. Van het ontwikkelen van verbeterde toleranties in ons assortiment tot het verminderen van opbrengstverlies en gewasbeschermingsmiddelen.”

Pop Vriend Seeds richt zich naast de agronomische kenmerken in de babyleaf, zoals opbrengst en resistenties, ook op kenmerken die van belang zijn in de rest van de keten. De spinazie moet zowel gemakkelijk te verwerken zijn, als een hoogwaardige bladkwaliteit hebben, aantrekkelijk voor de consument, knapperige bladeren, frisgroen en ideaal van formaat zijn ("fork size").

Concept met bonen voor in de airfryer

Meedenken met partners over ketenoplossingen
Het meedenken in de keten gaat nog een stapje verder, tot aan groenteconcepten voor het koelschap zelf. Op PopFest toonden ze een aantal retailconcepten gebaseerd op onder andere shopperonderzoek onder Amerikaanse consumenten. De verwachting is dat die trends ook de Europese markt beïnvloeden. Zo blijkt kleur de aandacht van de consument te trekken en de kans tot aankoop te verhogen. Hier speelt Pop Vriend op in door groene en gele bonen samen te verpakken (bean party).

Ook laat Merel een airfryerconcept zien met bonen. Maar liefst 60% van de Amerikaanse huishoudens heeft zo’n airfryer en je kunt daar meer in bakken dan frites. Ook in het koelschap te vinden: (gemarineerde) bietenconcepten, allemaal zonder toegevoegde suikers. “We hebben de zoetste bieten op de markt met het hoogste brix-gehalte. Bovendien blijft deze smaak beter behouden tijdens het bewaren van de bieten”, vertelt Merel.”

Voor meer informatie:
Pop Vriend Vegetable Seeds
Middenweg 52
1619 BN Andijk
+31 228 591462
info@popvriendseeds.nl
www.popvriendseeds.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.