Tholen - Wat hebben zonnebloemolie, palmolie en lijnzaadolie met elkaar gemeen? Behalve dat het allemaal olie is, zijn het na gebruik ook afvalproducten, waar je weer een bruikbaar product van kan maken in de vorm van bio-olie. Dat is precies wat Van der Kooy doet. John van der Velden vertelt ons over de voordelen van het gebruik van bio-olie.
John voor een olietank van Van der Kooy
Goedkoper dan diesel en gas
“Wij zamelen de afvalproducten in, die worden schoongemaakt, en uiteindelijk wordt dat dus een brandstof. Die brandstof is een heel stuk goedkoper dan dieselolie.”
Voor tuinders, die per vierkante meter rekenen, is de optelsom snel gemaakt. “Als de gasprijs voor een tuinder hoog is, gaan ze vanzelf op bio-olie draaien. Veel bedrijven hebben een gascontract met een hoge prijs, of ze hebben helemaal geen gascontract. Dan kom je op bio-olie uit.” Die bio-olie wordt vooral gebruikt om te stomen, en soms bij grote centrales.
Stomen voor een schone start
Dat stomen gebeurt in allerlei teelten. John somt op: “Grond stomen voor planten, voor kruiden, in de zaadveredeling, en straks gaan de eerste komkommertelers zicht alweer melden voor het stomen van de steenwol. Aan het eind van het jaar komen dan weer de bollenboeren om de grond te stomen, en zo maken we elke keer het cirkeltje weer rond.”
Schone olie
Van der Kooy levert als enige bio-olie, vertelt John – zelfs concullega’s van andere stoombedrijven kopen bij hen olie in. Dat hoeft elkaar niet te bijten, want stoombedrijven zijn grotendeels lokaal actief. “Wij opereren in Noort-Brabant en Noord-Holland, en daarnaast nog een groot stuk industrie.” Dat doen ze vanuit Oosterhout, waar de ketels en olie staan. “Daarnaast huren we tankopslagen om voorraad te maken.”
Dat maken gaat als volgt: “De afvalproducten worden ingezameld. Dan hebben we vier hele grote filterpersen staan, die al het vuil eruit halen. Dat wordt continu gecirculeerd door de filterpers heen, dat wordt opgeslagen in een tank, en dan heb je een schoon product, met 0,001 as. Dat betekent dat je ook niet meer hoeft te ragen, wat bij stookolie wel moet. Nu haal je om de twee jaar de luchtspuit erdoorheen, en dan nog komt er bijna niks uit qua vuil.”
Voor meer informatie:
Van der Kooy
Tel: +31 (0)88 3694240
www.vdkooy.nl
[email protected]