Open Dagen Vollegrond 2023

Sakata introduceert nieuwe rassen en team voor Noord- en Midden-Europa

Tholen - Met een grotere focus op rassen die geschikt zijn voor het klimaat in Noord- en Midden-Europa en de versterking van het managementteam in deze regio, heeft Sakata de ambitie om zich nog prominenter te profileren in de vollegrondsmarkt. Roland Koets en Andreas Kurtz zijn benoemd als sales managers, terwijl Linda Ruiter als productontwikkelaar zich richt op nieuwe rassen. Tijdens het evenement werden naast de reeds goed presterende rassen ook 15 nieuwe (experimentele) rassen gepresenteerd.


Het nieuwe team voor de Europese landen (vlnr): Andreas Kurtz, Linda Ruiter en Roland Koets

Goed nieuws en zorgen in de spinaziemarkt
In de spinaziemarkt is er vraag naar glanzende, stevige (leerachtige), knapperige en afgeronde bladeren, bij voorkeur licht gerimpeld (savooie), om volume te creëren. Telers zoeken naar rassen waarvan de bladeren recht omhoog staan, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geoogst en snel kunnen groeien. Sakata heeft rassen die het beste van beide werelden bieden, maar helaas kan de 'wolf', ofwel de valse meeldauw, tegenwoordig toeslaan.

De markt vraagt om glanzende, stevige (leerachtige), knapperige en afgeronde bladeren

"Er verschijnen voortdurend nieuwe varianten van het virus. Het is een race tegen de natuur die we proberen bij te houden. Gelukkig hebben we nu twee commerciële rassen, Peridot en Jaspe, die zowel in de zomer als in het voorjaar en de herfst volledig resistent zijn tegen de momenteel bekende virusvarianten van meeldauw. Deze variëteiten zijn geschikt voor zowel baby leaf als verwerking," aldus Roland. Dit is goed nieuws voor de groeiende spinaziemarkt, maar er zijn ook zorgen.

Spinazierassen Jaspe en Peridot zijn volledig resistent tegen de momenteel bekende virusvarianten van meeldauw

Als zaadproducent verwacht Sakata problemen bij het leveren van spinaziezaad, vanwege teeltproblemen. De verwachting is dat er mogelijk 40 tot 50 procent minder spinaziezaad beschikbaar zal zijn voor het komende seizoen.

Minder import van flespompoenen nodig
De vraag naar flespompoenen blijft sterk stijgen, waarbij een aanzienlijk deel uit Zuid-Europa en Noord-Afrika wordt geïmporteerd. Deze vraag wordt gestimuleerd door de zoektocht naar koolhydraatvervangers, aangezien flespompoen veelzijdig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor lasagnebladen, spaghetti en puree. Sakata heeft enkele jaren geleden een verkeerde afslag genomen in de veredeling door te focussen op kleinere soorten.

"Flespompoenras Mieluna presteert goed in Noord-Europa, zelfs in een slecht pompoenjaar"

Nu kiest men ervoor om rassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen het Noord-Europese klimaat. Mieluna is een nieuw ras voor Noord-Europa dat snel rijpt. Het levert een hoge productie van 5 tot 6 uniforme pompoenen per plant (1 tot 1,4 kg) en kan goed worden bewaard, zelfs tot eind januari onder gecontroleerde atmosfeercondities, aldus Roland. "Dit kan tot ¼ van de import verminderen." De eerste proeven met Mieluna in Nederland zijn veelbelovend. "Hoewel dit eigenlijk een slecht jaar is voor pompoenen vanwege de weersomstandigheden, heeft Mieluna toch uitstekend gepresteerd."

Ideale kenmerken voor de markt in Brassica's
Sakata heeft in de brassica-categorie enkele (nieuwe) rassen met uiterlijke kenmerken waar handelaren naar op zoek zijn. Cape Roca levert spitskolen met een gemiddeld gewicht van 0,8 tot 1,2 kg. Het witte koolras Alvanto biedt volgens Sakata de ideale en uniforme maat voor de markt. Deze kool blijft fris groen tijdens opslag, zodat er tot eind maart verse kolen kunnen worden geleverd.

De lange schone stam van Leonidas

De 'bestseller' broccoliras Triton heeft een perfecte kop qua grootte en vorm, en blijft mooi groen, zelfs bij wisselende temperaturen en groeicondities, en is goed bestand tegen bruine stippen die zich kunnen vormen wanneer broccoli snel groeit. Het nieuwe ras Leonidas valt op door een mooie onderkant en een lange, schone stam. De koepelvormige bovenkant maakt het ook aantrekkelijk. Leonidas is vrij van anthocyanen, wat paarskleuring voorkomt. Purple Magic is daarentegen een paarsgekleurde broccoli die aantrekkelijk is voor de versmarkt, met zowel een paarse kop als paarsgekleurde stam.

Purple Magic met paarsgekleurde kop en stam

Nieuw team
Tijdens de Open Dagen Vollegrond verwelkomde Sakata ongeveer 400 bezoekers, die naast de rassen ook kennis konden maken met de nieuwe teamleden. Roland Koest is sinds juni 2023 in dienst als Sales Manager voor de Benelux en Noord-Europese landen, waaronder Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. Andreas Kurtz is sinds september in dienst en neemt als Sales Manager de taken over van Walter Karbowski, die eind van het jaar met pensioen gaat, in de landen Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. Linda Ruiter is Productontwikkelaar voor de Benelux en zal verantwoordelijk zijn voor het screenen van nieuwe rassen die voortkomen uit veredelingsprogramma's."

Voor meer informatie
Roland Koets
Sakata Seeds
T: 06-11163074
Roland.koets@sakata.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.