ToLCNDV verplaatst via pollen, laten onderzoekers zien

Onderzoek heeft voor het eerst begomovirusverplaatsing via pollen aangetoond.

De zaadoverdraagbaarheid van begomavirussen staat ter discussie. Recent onderzoek bevestigde de relatie van het Tomato Leaf Curl New Delhi virus (ToLCNDV) met zaad en stuifmeel. De overdracht van ToLCND via zaad was al eerder aangetoond bij courgettes en chayote. Studies laten zien dat komkommerplanten geïnoculeerd met ToLCNDV geïnfecteerd zaad kan produceren. Die zaden resulteren in geïnfecteerde jonge planten, met een infectiepercentage van 79%.

Er werden vergelijkbare resultaten verkregen met Tomato Leaf Curl Taiwan-virus (ToLCTV) en Tomato Yellow Leaf Curl Thailand-virus (TYLCTHV) in tomaat. Een andere onderzoek uit 2023 op ToLCNDV op meloen (Cucumis melo) liet zien dat de virus was in lage concentraties aanwezig in zaad (zaadzaadlobben en embryo). Behandeling met een chemisch desinfectiemiddel verminderde het detecteerbare virus in meloen aanzienlijk.

Bron: EPPO Reporting Service oktober 2023


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.