Rola Arouni en Elie Massoud van de Kamer van Koophandel van Libanon:

"De toekomst van de Libanese tuinbouw ligt bij topkwaliteit en nicheproducten"

De Kamer van Koophandel schrijft beginnende bedrijven in en geeft informatie en advies aan ondernemers. In Libanon kunnen tuinders een beroep doen op de kennis en ervaring van onder meer Rola Arouni en Elie Massoud. We hadden een gesprek met beide deskundigen, waarin meerdere onderwerpen werden aangesneden, waaronder ook de pijnpunten en de kansen voor de Libanese sector.


Dit jaar is er weer een Libanees paviljoen op Fruit Attraction

"In Libanon zijn er vier Kamers van Koophandel: voor het zuiden van het landen, het noorden, de Bekaa vallei en Beiroet-Mount Lebanon", legt Rola uit. "Zelf ben ik hoofd van de afdeling Landbouw voor Zuid-Libanon. We proberen de land- en tuinbouw in ons land naar een hoger niveau te tillen met projecten voor plattelandsontwikkeling en bevordering van de export. Dat doen we via workshops waarin we zowel innovaties als obstakels aanpakken waarmee de tuinbouw in Libanon wordt geconfronteerd, door handelsmissies naar het buitenland, B2B meetings in samenwerking met ambassades in Libanon en vooral deelname aan belangrijke sectorbeurzen."

Voorbereiding Fruit Attraction
"Sinds 2011 waren we met een Libanon paviljoen aanwezig op de Fruit Logistica in Berlijn, met uitzondering van de drie Covid-jaren. Deze week nemen we voor het eerst deel aan de Fruit Attraction in Madrid. Deze beurs geniet een steeds grotere bekendheid, we mogen er niet op ontbreken. Er liggen zeker kansen voor onze telers en exporteurs om er hun netwerk uit te breiden", vertelt Rola.

Elie is al weken bezig met het schrijven van mails naar kopers en importeurs uit Spanje en andere landen om hen uit te nodigen een bezoekje te brengen aan de Libanon stand, waar het land vertegenwoordigd wordt door meerdere bedrijven die de voorbije twee weken ook op FreshPlaza hun verhaal hebben verteld. Elie is hoofd van de afdeling Landbouw voor de regio Beiroet en coördinator Landbouw voor de vier Kamers van Koophandel.

"Toen we voor het eerst deelnamen aan de Fruit Logistica in Berlijn in 2011, wist bijna niemand dat er ook in Libanon tuinbouw mogelijk was. Sommigen wisten zelfs niet eens waar het land lag", lacht Elie. "Weinigen in Europa weten dat we een zeer vruchtbare bodem en een gunstig klimaat hebben. We zijn hoegenaamd geen woestijngebied. Maar ik begrijp het wel, onze export is jarenlang bijna uitsluitend op de Golfregio gericht geweest."

Kleine volumes, maar topkwaliteit
Vroeger hadden Libanese exporteurs geen certificeringen, branding of zelfs verpakking nodig om de markt in de Golfstaten te betreden. "Dat is ondertussen wel anders", zegt Rola. "Beschikken over GlobalGAP, Smeta of BRC is steeds vaker een vereiste, ook in het Midden-Oosten. Maar die regio heeft nu de keuze aan een breed palet van importmogelijkheden uit Zuid-Afrika en Europese en Aziatische landen. Ik denk dat we dus niet enkel meer naar de Golfstaten moeten kijken, maar ook naar Europa, met hoofdzakelijk topkwaliteit en specialties in plaats van commodities."

"Met volumes geraken we er niet in Libanon", vult Elie aan. "Grote supermarktketens in Europa hebben per dag 1 container nodig van een bepaald product. Wij kunnen dat ritme niet aan, er is te weinig areaal in ons land. Maar de smaak van ons fruit is onovertroffen, dus zeg ik telers en exporteurs zich te focussen op de kleinere spelers die producten van uitzonderlijke kwaliteit zoeken. Ik ga vaak naar het buitenland en koop er dan altijd fruit in de supermarkten. Dat is niet slecht, maar meestal kan het niet tippen aan de smaakkwaliteit die wij hier hebben. Dat heeft alles te maken met ons prachtige en voor de tuinbouw zeer gunstige klimaat."

Certificeringen en traceerbaarheid
Om de kansen op de exportmarkten te vergroten, hameren de Kamers van Koophandel, Industrie en Landbouw bij telers en exporteurs op het belang van onder meer certificeringen en traceerbaarheid. "GlobalGAP is van essentieel belang. Ikzelf heb een opleiding gevolgd om training te kunnen geven aan telers: wat zijn de vereisten, welke stappen moet je ondernemen? En nu worden via het CBI trainingen georganiseerd in Smeta. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Maar ook traceerbaarheid is onontbeerlijk voor de markt in Europa en het Midden-Oosten vandaag de dag. We hebben een software van Libanese makelij die gemakkelijk in de hele keten kan worden geïmplementeerd, van teler tot transport. Het systeem levert track-and-trace info over ras, teler, perceel, opslagplaats, operator in het pakstation, truck, enz."

Elie ziet veel jonge ondernemers in zijn kantoor passeren die hem raad komen vragen hoe ze waarde kunnen halen uit het perceel dat ze hebben overgeërfd. "Velen hebben nog geen kennis van tuinbouw, maar wel veel enthousiasme. We kijken samen naar alle parameters om de juiste beslissing te nemen inzake teelt en afzet. Over welke som geld beschik je om te investeren? Heb je voldoende water beschikbaar voor irrigatie? Over welke tijd beschik je? Kun je werknemers inhuren? Dit zijn maar een handvol vragen die we stellen en die ons moeten toelaten ons een beeld te vormen van de mogelijkheden van de ondernemer en zijn perceel."

"En aan al onze telers raad ik aan: zoek een markt en zend product. En focus daarbij op kwaliteit, op smaak, op packaging, op certificeringen en op specialties. We moeten af van de kwantiteitsgerichte teelt. Het brengt te weinig op en Libanon heeft er de ruimte niet voor. Onze toekomst ligt bij topproducten", zegt Elie, die een instemmende blik krijgt toegeworpen van zijn collega. "Bedrijven voelen aan dat ze die weg op moeten om te kunnen exporteren. De economische crisis die Libanon nu doormaakt, is een rem op de ontwikkeling, maar eens we die hobbel hebben overwonnen, zullen onze producten ongetwijfeld een plaats veroveren op de Europese markt", besluit Rola.

Voor meer informatie:
Rola Arouni
afdeling Landbouw
Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw Sidon en Zuid-Libanon
rarouni@ccias.org.lb

Elie Massoud
afdeling Landbouw
Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw Beiroet en Mount Lebanon
agriculture@ccib.org.lb


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.