Italiaanse AI-startup haalt ruim 4 miljoen euro op

De Italiaanse agritech-startup Evja heeft een pre-series-A-ronde van
€ 4,2 miljoen afgesloten, geleid door Cdp Venture Capital via het Italia Venture II-fonds, het Sefea Impact-fonds, evenals de partner Startupbootcamp Foodtech.

Evja, opgericht door Davide Parisi, Antonio Affinito en Paolo Iasevoli, biedt telers een gepatenteerd precisiesysteem waarmee ze irrigatie, voeding en gewasbescherming kunnen optimaliseren met behulp van voorspellende agronomische modellen en AI.

"Ik wil dit resultaat vooral delen met onze partners en onze klanten, die een integraal onderdeel vormen van het Evja-project", aldus Davide Parisi, CEO van Evja. "We kunnen blijven groeien, als we maar blijven focussen op het hoge wetenschappelijke gehalte van ons gepatenteerde Decision Support System, en zorg blijven besteden aan alle betrokkenen. Want echt succes bereik je maar op één manier: samen."

"Het is ook vanuit strategisch oogpunt belangrijk om topinvesteerders in huis te hebben", zegt marketingmanager Paolo Iasevoli. "Sefea Impact investeert bijvoorbeeld met als doel een meetbare sociale en ecologische impact te genereren, en dit bevestigt nogmaals de resultaten die Evja boekt op het gebied van duurzaamheid."

"In ons bedrijf hebben we een grote liefde voor de tuinbouw en veel respect voor telers die dagelijks met belangrijke uitdagingen te maken krijgen, in het bijzonder klimaatverandering, het milieubewuste gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het toewerken naar de duurzaamheidsdoelstellingen dan de VN 2030-agenda", aldus CTO Antonio Affinito. "Het hoge technisch-wetenschappelijke gehalte van de aangeboden diensten heeft ons in staat gesteld klanten te werven in 9 landen, op 4 continenten. Tot op heden hebben we een geconsolideerde aanwezigheid in de tuinbouwsector, zowel op het gebied van beschermde teelt als buitenteelt." Het bedrijf beschikt over 4 patenten, waarvan er 3 al internationaal erkend zijn, wat de technologie volgens de Italianen 'uniek maakt op de markt.'

Evja ontving in 2016 al investeringen van twee multinationals uit de sector, het Duitse Baywa en het Oostenrijkse RWA, via hun Agro Innovation Lab acceleratieprogramma in Wenen. In 2017 vond er een investering plaats van accelerator Startupbootcamp Foodtech, gevestigd in Rome, die ook in de follow-on op deze ronde meedeed. Ten slotte ontving Evja in 2020 een investering van Startlife, een accelerator aan de Wageningen University.

"Na een groeifase, die voornamelijk dankzij onze eigen inspanningen is bereikt, voelen we ons eindelijk klaar om de internationale ontwikkeling op de belangrijkste AGF-markten te starten", aldus Parisi. "De financiële middelen die door onze nieuwe investeerders beschikbaar worden gesteld, zullen ons in staat stellen de verkoop te versnellen en het product te optimaliseren, zonder onze sterke punten uit het oog te verliezen: de uitmuntendheid van de technologische oplossing en de wetenschappelijke kwaliteit van de aangeboden dienst."

Francesca Ottier, senior partner en hoofd van het Italia Venture II-fonds van Cdp Venture Capital: "We zijn trots op de toetreding tot onze portefeuille van een jong bedrijf met een sterke internationale aanwezigheid in agritech, een strategische sector voor Italië. Het feit dat Evja erin is geslaagd om met beperkte financiële middelen een eigen oplossing te ontwikkelen en op internationaal niveau al belangrijke verkoopresultaten te behalen, geeft ons vertrouwen in de groeivooruitzichten die dankzij onze investering kunnen worden teweeggebracht."

Massimo Giusti, voorzitter en CEO van Sefea Impact: "Dankzij het hoge wetenschappelijke gehalte van de aangeboden diensten levert Evja cruciale informatie voor het monitoren van duurzame teeltpraktijken."

De investeerders werden bij de operatie bijgestaan door Linklaters (advocaten Pietro Belloni en Giulia Bordin), terwijl de startup werd gevolgd door advocatenbureau One Partner en Francesco Torelli van advocatenbureau Hilex.

Artikelfoto's geleverd door Paolo Iasevoli

Voor meer informatie: www.evja.eu


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.