Signify en WUR zetten samenwerking in LED-testen voort

Signify en Wageningen University & Research verlengen hun samenwerking voor toepassing van dynamische LED-belichting in de tuinbouw (IDC-LED) in het Innovatie & Demonstratiecentrum te Bleiswijk. Dat maakt de WUR bekend. Samen doen zij onderzoek naar energie- en kostefficiënte lichtstrategieën voor tuinbouwgewassen.

Het IDC-LED is sinds 2013 gevestigd op de onderzoekslocatie van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Het IDC-LED omvat twee kassen met twaalf en veertien teelttafels en een kas met vier compartimenten voor hogedraadteelten. Alle teelttafels en compartimenten zijn afzonderlijk te belichten met LED modules die apart stuurbaar zijn in intensiteit en lichtspectrum (blauw, wit, rood en verrood licht).

Onderzoek naar licht
In de afgelopen tien jaar is hiermee onderzoek verricht, dat heeft bijgedragen aan een versnelde omschakeling van SON-T installaties naar energie-efficiënte LED-installaties op tuinbouwbedrijven met belichte teelten. “Niet zelden konden de resultaten één op één worden toegepast in de praktijk”, zegt hoofdonderzoeker Anja Dieleman van Wageningen University & Research. “Zo zijn er onder andere full LED lichtrecepturen ontwikkeld voor roos, komkommer, chrysant en alstroemeria. Telers boeken daar goede resultaten mee, tegen een veel lager elektriciteitsverbruik ten opzichte van SON-T.”

Minimale hoeveelheid licht volstaat
Een nieuw project dat vorig jaar is gestart en wordt gefinancierd door Kas als Energiebron kijkt verder naar de mogelijkheden van dynamische verlichting. In het IDC-LED zijn jonge tomatenplanten geteeld onder verschillende variabele belichtingsregimes, waarin de lampen in verschillende mate en voor uiteenlopende tijdsduren werden gedimd of afgeschakeld. “We hebben de groei van tomatenplanten onder constante lichtintensiteit vergeleken met die van planten waarboven de lichtintensiteit iedere minuut of ieder half uur werd aan- en afgeschakeld of gedimd”, licht Anja Dieleman toe.

Aan- en uitschakelen bij volledige lichtintensiteit resulteerde in een lager chlorofylgehalte, minder fotosynthese en een lager plantgewicht. Strategieën waarbij het licht niet werd afgeschakeld, maar per minuut of half uur werd gedimd, leverden vergelijkbare resultaten op als continu voluit belichten. “Onze conclusie is dat een minimale hoeveelheid licht volstaat om het groeiproces gaande te houden en dat tomatenplanten dan snel kunnen reageren op wisselingen in lichtintensiteit. Tijdelijk dimmen heeft dus duidelijk de voorkeur boven het tijdelijk uitschakelen van lichtinstallaties.”

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.