Al vroeg prijspaniek op Spaanse komkommermarkt

De prijzen in Almería blijven zorgwekkend laag voor komkommers en courgettes in dit seizoensbegin. De alarmbellen rinkelen al.

"De komkommeroogst is weer van start gegaan in Almería, terwijl Nederland nu de laatste volumes op de markt brengt. Maar juist omdat daar het einde van het seizoen nadert, is de kwaliteit niet al te best meer en zien we lagere prijzen passeren die vervolgens een impact hebben op de onze", zegt Paco Gómez, manager van Agroejido. "Bovendien is het hier mooi weer, wat de opbrengst een duw in de rug geeft en dus ontstaat er een overschot aan aanbod op de markt."

"We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar doorgaans trekt Nederland zich, gezien het klimaat, tussen midden en eind oktober terug. En dan begint Almería het marktaandeel over te nemen. Maar als de prijzen zo blijven, zal vanaf 1 oktober, wanneer het gecombineerde marktaandeel van Andalusië in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en Nederland boven de 50% uitkomt, de algemeenbindendverklaring worden geactiveerd, die verhindert dat klasse II product op de markt wordt gebracht."

Op de veilingen van dinsdag 26 september bereikten lange komkommers een gewogen gemiddelde van € 0,26 per kilo. "Anderzijds is het zo dat met de lage prijzen de telers hun klasse II product niet eens aanbrengen op de veiling. We verkopen enkel klasse I product en extra kwaliteit, dus het effect van de activering van de algemeenbindendverklaring zal relatief zijn. Maar het helpt wel om het probleem zichtbaar te maken op bestuurlijk niveau en in de media."

Ook courgette laat een neerwaartse prijstrend optekenen, met prijzen die gemiddeld rond de € 0,35-0,38 per kilo schommelen. "We vermoeden dat er in het hele land nog steeds veel oogst is. Courgette is een product dat op veel plekken buiten wordt geteeld en de temperaturen zijn nog goed, dus ook hier moet er sprake zijn van een overaanbod. Tegelijkertijd merken we zowel in Spanje als in Europa een verband op tussen de hoge temperaturen en een lagere consumptie."

Ageroejido beschikt over een biologische lijn, die niet ontkomt aan de situatie die komkommers en courgettes in het conventionele segment doormaken. "Die markttrend geldt in grote lijnen ook voor bio, al is de biologische markt stabieler. Je ziet er niet die forse prijsschommelingen die de conventionele markt dooreenschudden."

Voor meer informatie:
Agroejido
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 48 91 05
info@agroejido.com
www.agroejido.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.