Marokkaanse tomatenexport bereikt nieuw hoogtepunt

Marokko, één van 's werelds belangrijkste leveranciers van verse tomaten, blijft volgens EastFruit zijn export van groenten opvoeren. Het land heeft dit seizoen nieuwe recordcijfers bereikt, aangezien de zendingen van dit product naar buitenlandse markten zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

In het seizoen 2022/23 (juli-juni) werd 716.700 ton Marokkaanse tomaten geëxporteerd naar buitenlandse markten, wat het land 990 miljoen dollar aan exportinkomsten opleverde. In vijf jaar tijd is het exportvolume van tomaten uit Marokko met met dan 25% gestegen, en in tien jaar tijd heeft het land de snelste groei laten zien onder de grootste exporteurs van deze groenten.

Tomaten blijven ongetwijfeld de belangrijkste categorie in Marokko's buitenlandse handen in groenten en fruit. Tomaten hebben ook een aandeel van ongeveer een derde in de totale structuur van de Marokkaanse uitvoer van groenten en fruit in 2022/23. Tomaten worden het hele jaar door geëxporteerd, met een piek van november tot maart.

De geografie van de tomatenverkoop uit Marokko is zeer divers. Vandaag exporteren Marokkaanse exporteurs tomaten naar 44 landen. Ter vergelijking: zes jaar geleden was deze lijst bijna half zo lang en werden deze groenten aan 24 landen geleverd.

Marokkaanse tomatentelers richten zich voornamelijk op kopers uit Europa. Opgemerkt moet worden dat het Noord-Afrikaanse land vol vertrouwen aan het veroveren is. In Q1 2023 werd een derde van alle in de EU verkochte tomaten geïmporteerd uit Marokko. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat Marokko meer tomaten aan de EU verkocht dan Spanje in de eerste drie maanden van het jaar.

Frankrijk, dat op de derde plaats staat (na de VS en Duitsland) op de wereldrandlijst van importeurs van tomaten, is de belangrijkste afnemer van Marokkaanse groenten. Meer dan de helft van de export van dit product uit Marokko gaat naar Franse markten. Er gaan ook grote hoeveelheden tomaten naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De groei in zendingen naar deze twee landen speelde een belangrijke rol in de totale groei van de export van tomaten uit Marokko.

Opgemerkt moet worden dat Marokko erin slaagt om de verkoopvolumes in bijna alle exportrichtingen te verhogen. Zendingen naar bepaalde landen laten echter de meest actieve groei zien. Zo slaagden Marokkaanse producenten er slechts vijf jaar geleden in om hun eerste zendingen tomaten naar België te exporteren, en pas vorig seizoen verschenen er tomaten uit Marokko op markten in Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk. Desondanks verdubbelde het aantal zendingen naar Denemarken en Oostenrijk binnen een jaar en verdrievoudigde de export naar Tsjechië.

Tegelijkertijd verminderde Marokko zijn export van tomaten naar Rusland. In 2016 ging meer dan 20% van alle exportvolumes naar Rusland. Daarna namen de exporten jaarlijks af en sinds 2021 zijn ze vrijwel afwezig.

Aan de andere kant groeit de import naar EU-landen dynamisch, waardoor Marokko een leidende positie kan innemen onder de grootste exporteurs van tomaten wereldwijd. Van 2017-2021 stond het Noord-Afrikaanse land 4-6e in de ranglijst, maar sinds 2022 staat het vol vertrouwen in de top drie.

Bron: East Fruit


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.