Innovatieprijs Landgard voor tomatenteler die nu sla op water teelt

Landgard heeft de Landgard Awards 2023 uitgereikt in de categorieën 'Lid van het Jaar' 'Jong Talent Award', 'Innovatie Award' en 'Duurzaamheid Award'. De winnaars van dit jaar zijn Volker en Dominik Janssen (Lid van het Jaar), Michelle Pfeifer (Jong Talent Award), Leo Berghs-Trienekens (Innovation Award) en Georg Hanka (Sustainability Award).

"Betrokken en vindingrijke tuinbouwbedrijven vormen de basis van onze producentencoöperatie en de groene sector als geheel. Zij vertegenwoordigen het verleden, het heden en vooral de toekomst van de tuinbouw en wij als coöperatie kunnen alleen maar zo sterk zijn als onze ledenbedrijven dat zijn. Daarom ben ik des te blijer dat we vier van onze bedrijven eren met de Landgard Award en, niet in de laatste plaats, bedanken voor hun prestaties en innovatieve kracht", zegt Landgard CEO Oliver Mans.

Lid van het jaar: Edelrot GmbH - Aardbeien van de linkeroever van de Nederrijn
In de categorie "Lid van het jaar" wordt een bedrijf geëerd voor zijn langdurige verbintenis met de Landgard telerscoöperatie en de sector en voor zijn consistente toekomst- en klantgerichtheid.

Dit alles geldt voor Edelrot GmbH in Viersen. De prijs werd uitgereikt door Stefan Rütten, Managing Director van Landgard West Obst & Gemüse GmbH. Het bedrijf is gevestigd in de regio Niederrhein, vlakbij Düsseldorf en de Nederlandse grens, en wordt gerund door de derde generatie van de familie, Volker Janssen en zijn zoon Dominik. Op 13 hectare, waarvan vijf hectare onder glas en verwarmd, vier hectare onverwarmde foliekassen en vier hectare folietunnels, worden tussen april en december continu aardbeien geoogst en via Landgard op de markt gebracht. Daarnaast is er zes hectare voor de eigen jonge plantenteelt. De teelt concentreert zich op de twee rassen Elsanta en Malling Centenary. Daarnaast worden steeds nieuwe variëteiten getest. In de teelt maakt Edelrot volledig gebruik van beschermde teelt met dekzeilen over het fruit. Dit zorgt voor een optimale bescherming tegen het weer zoals wind, regen en fel zonlicht. Daarnaast groeien de vrijhangende planten in een gootsysteem op 1,5 meter hoogte in 100% kokossubstraat en zonder de grond te raken.

Vanwege de wereldwijde energiesituatie en de toekomstige eisen op het gebied van klimaatbescherming, vertrouwt het bedrijf op thermische energie uit hernieuwbare grondstoffen. "Voor de belangrijkste energieproductie gebruiken we een biomassaverbrandingssysteem dat wordt gestookt met houtsnippers. Naast de biomassaverbrandingsinstallatie genereren we warmte met behulp van een warmtekrachtcentrale op basis van biomethaangas. Zo zorgen we voor emissievrije energieproductie", zegt Dominik Janssen. De opgewekte warmte wordt opgeslagen in een buffervat met een capaciteit van een miljoen liter verwarmingswater en indien nodig gebruikt. Extra verwarmingsenergie wordt opgewekt met een kolenverwarmingssysteem.

Door de aanzienlijke stijging van de productiekosten als gevolg van prijsstijgingen op het gebied van bijvoorbeeld minimumlonen, substraten, kunstmest, energie en brandstof, worden investeringen bij Edelrot momenteel nog nauwkeuriger onderzocht op hun economische haalbaarheid. Daarom ligt de focus momenteel op goedkopere foliesystemen, zoals teelt in tunnels zonder stellingen en teelt in de grond. "Remonterende rassen zijn ook in opkomst. Hun voordelen zijn lagere kosten en minder inspanning en materiaalgebruik voor een eenmalige aanplant", legt Volker Janssen uit.


De prijswinnaars van dit jaar: Dominik Janssen van Edelrot GmbH, Leo Berghs-Trienekens en Franz Hanka

Innovatieprijs: Leo Berghs-Trienekens schakelde om van tomaat naar sla op water
De Landgard Award in de categorie "Innovation Award" erkent een bedrijf dat zich onderscheidt door innovatieve producten, diensten, bedrijfsmodellen of technologieën voor de groene sector.

De jury koos voor Leo Berghs-Trienekens, eigenaar van Leo Berghs-Trienekens Gemüsebau in Straelen. Hij teelt sla op water op zijn bedrijf

Leo Berghs-Trienekens gebruikt voor de hydrocultuur van sla een kas waarin voorheen voornamelijk tomaten werden geteeld. Door de stijgende energieprijzen besloot hij vorig jaar echter om de kas niet langer te verwarmen. De laatste partij zongerijpte tomaten werd geoogst en daarna werd de kas leeggehaald. Leo Berghs-Trienekens teelt hier nu bladgroenten en sla op water. Sla groeit bij Berghs-Trienekens nu dus niet alleen buiten, maar ook in de kas op drijvende platen.

De slaplantjes die op de plastic platen drijven, nemen altijd precies de voedingsstoffen op die ze nodig hebben via de wortels die in het water hangen. Volgens Leo Berghs-Trienekens is duurzaamheid een bijzonder belangrijk voordeel van hydrocultuur. "Door het gesloten systeem en de minimale verdamping kunnen we water besparen en is er geen sprake van weglekkende meststoffen. Hierdoor hebben we ook geen nitraatvervuiling. Daarnaast zorgt de directe toevoer van voedingsstoffen aan de planten in plaats van het zoeken van voedingsstoffen in de grond, wat gebruikelijk is in de volle grond, voor een geoptimaliseerde groei en een zeer lage plaag." Een ander voordeel van hydrocultuur is het zeer efficiënte gebruik van ruimte. De hoeveelheid sla die het bedrijf op het hydroponische veld teelt, zou bijvoorbeeld een veelvoud van de ruimte in de volle grond vereisen.

De telersvereniging Landgard feliciteert alle winnaars van de Landgard Award van dit jaar.

Voor meer informatie:
www.landgard.de
https://edelrot.eu/


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.