Hoe kunnen we ervoor zorgen dat plantentelers de overstap naar veenvervangers durven maken?

Het gebruik van veen als potgrond (substraat) zou in Nederland verboden kunnen worden. Andere Europese landen hebben dit verbod al aangekondigd. De winning en het transport van veen is milieubelastend. Bovendien zijn er alternatieven, blijkt uit de negentiende podcast van de Groene Groeiers. Met name van lokaal groenafval is goed compost te maken. Toch heeft dit transitieproces veel voeten in de aarde.

Uitdagingen voor de teler
Bakker van de Den Ouden Organic schetst de uitdagingen waar zijn bedrijf voor staat. In de eerste plaats is dat het feit dat de groene reststromen vervuild zijn. In de tweede plaats is dat als straks het veen verboden is, de vraag naar substraat gemaakt van groene reststromen zal toenemen. De derde uitdaging voor Bakker is zorgen dat plantentelers de overstap naar een veenvervanger durven maken. Veen zorgt door zijn duizenden jaren ouderdom voor stabiliteit: een teler weet exact hoeveel water en nutriënten hij moet toevoegen om de plant te laten groeien. Compost varieert in samenstelling en vraagt om het boeren op maat, wat nog lastig is omdat veel data ontbreken.

Charl Goossens, medeoprichter van familiebedrijf Gova, heeft een laurierkwekerij. “Die is 100 procent veenvrij en daarin lopen wij voorop. Wij hebben sinds enkele jaren een tweede bedrijf, Varta, waar we samen met andere telers onderzoeken hoe we stabiel, hoog gekwalificeerde potgrond uit groenafval kunnen samenstellen en hoe je daarmee geautomatiseerd planten kunt kweken.” Bakker wil graag met Goossens verder praten en kennis delen. “Dat is match 2”, constateert presentator Van der Burg tevreden.

De podcast is hier te luisteren.

Bron: Groene Groeiers


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.