Britse onderzoekers verhogen B12 in erwtenscheuten met behulp van aeroponics

Biofortificatie is het proces van het verhogen van de voedingswaarde van gewassen door middel van biotechnologie, traditionele plantenveredeling of agronomische praktijken die de hoeveelheid of soorten vitamines of voedingsstoffen vergroten in vergelijking met wat normaal aanwezig is.

In een door het Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) gefinancierd project hebben wetenschappers van het John Innes Centre, LettUs Grow en het Quadram Institute een van de voedingsstoffen geïdentificeerd die veelbelovend is voor biofortificatie - Vitamine B12. Het project maakt gebruik van LettUs Grow's ultrasone aeroponische technologie om B12-verrijkte erwtenkiemen te laten groeien, die de aanbevolen dagelijkse dosis bevatten in een enkele kleine portie.

B12 is een voedingsstof die voornamelijk uit dierlijke bronnen verkregen wordt. Een tekort aan B12 kan leiden tot ernstige en onherstelbare schade aan de hersenen en het zenuwstelsel. Omdat men steeds meer gestimuleerd wordt om over te stappen op plantaardige diëten vanwege de gezondheid van de mens en de wereld, wordt B12 een voedingsstof van groot belang. Biofortificatie biedt nieuwe mogelijkheden om gebruik te maken van deze voedingsstof.

De wetenschappers van het John Innes Centre, Quadram Institute en LettUs Grow ontdekten dat een mogelijk antwoord ligt in aeroponic indoor farming. Aeroponics is een methode om planten te kweken waarbij de wortels worden bewaterd met een nevel van voedingsstoffen. Hierdoor kan de plant tijdens de groei zoveel voedingsstoffen, water en zuurstof opnemen als hij nodig heeft.

Prof. Martin Warren, Chief Scientific Officer bij het Quadram Institute: "B12 speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de vorming van rode bloedcellen, zenuwfuncties en de synthese van DNA. Hoewel er vitamine B12 supplementen verkrijgbaar zijn, vinden sommige mensen het makkelijker om deze voedingsstoffen rechtstreeks uit voedingsmiddelen te halen. Verrijkte planten kunnen een manier zijn om aan die behoeften te voldoen."

Het type aeroponics dat wordt gebruikt om de erwtenscheuten met biofortificatie te telen, is uniek voor LettUs Grow. Het maakt gebruik van geluid met frequenties boven de 20.000 Hz, boven het bereik van het menselijk gehoor, om water te laten schudden totdat het zich verspreidt in een nevel. Deze nevel wordt gebruikt om het gewas van water en voedingsstoffen te voorzien. Omdat deze methode een nauwkeurige controle van de toevoer van voedingsstoffen mogelijk maakt, is het team in staat geweest om dit te gebruiken binnen het gewasverrijkingsproces om het voedingsprofiel van de gewassen te optimaliseren.

Voor meer informatie:
LettUs Grow
info@lettusgrow.com
www.lettusgrow.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.