Erwin Savenije van Emsland Gemüse over de tomatenteelt

"We hebben dit seizoen op 13,5 ha residuvrij kunnen telen"

Tholen – Bij het Duitse teeltbedrijf Emsland Gemüse net over de grens in Emsbüren loopt de piekperiode in de tomatenteelt nu geleidelijk aan op z’n eind. “Qua prijsvorming zijn we ten opzichte van vorig jaar bezig met een inhaalslag. Ergens is het jammer, dat we nu het seizoenseinde naderen, aangezien de prijzen de voorbije weken echt in de lift zitten. We praten dan over een plus ten opzichte van vorig jaar van zo’n 10 procent. Ik moet daar wel de kanttekening bij plaatsen dat de stijgende minimumlonen in Duitsland behoorlijk op de marge drukken. We zijn op de goede weg, maar voor een gezonde marktsituatie zou een prijsstijging van 30 procent ten opzichte van de toename van onze vaste kosten wenselijk zijn”, vat bedrijfsleider Erwin Savenije de situatie kort en bondig samen.

Emsland Gemüse is het groenteteeltbedrijf van Emsland Flower en teelt op ca. 15 ha tomaten. Het portfolio omvat de rassen Brioso, Rivolo, Sweeterno en sinds vorig jaar ook de nieuwe vleestomaat Rebelski. “De cocktailtomaat Brioso bleef qua vraag vorig jaar wat achter, maar is dit jaar weer op niveau. Ook onze nieuwkomer Rebelski loopt erg goed door, ook al is dit qua volume in vergelijking met de andere rassen een relatief klein product”, meldt Savenije. De oogstpiek ligt bij alle rassen traditiegetrouw tussen week 26 en 38.


In een speciale demokas teelt Emsland Gemüse sinds enkele jaren sla op goten.

Sinds vorig jaar is Emsland Gemüse volledig van het gas af en maakt men gebruik van twee houtkrachtcentrales. Dit wordt nog uitgebreid met een systeem, waardoor ook het restproduct in vloeibaar CO2 wordt omgezet. “Dit is echter nog niet in gebruik, waardoor we nu voor het tweede jaar op rij geen CO2 ter beschikking hebben: niettemin hebben we dit jaar zowel qua opbrengst als kwaliteit een zeer goed jaar weten te realiseren, waarbij we zeker niet onderdoen voor voorgaande jaren. Van een totaal areaal van 15 ha hebben we dit seizoen op 13,5 ha residuvrij kunnen telen.”

Teeltkosten en HR-rassen
Een veelbesproken onderwerp in de glastuinbouw zijn de almaar stijgende teeltkosten. “Buitenlandse teeltlanden, bijvoorbeeld Spanje, hebben ontegenzeggelijk het voordeel van de lagere lonen, maar daar staan langere transportwegen en de toenemende waterproblematiek tegenover. Ik durf dan ook de stelling aan dat de teeltkosten van onze tomaten onder de streep vergelijkbaar zijn met menig importtomaat. Een aantal concerns is met het oog op de toekomst al bezig met duurzame seizoenspreiding, waarbij in het eerste deel van het jaar tomaten uit het buitenland worden geïmporteerd en vanaf medio april/mei uit lokale teelt in Nederland dan wel Duitsland. Je hebt dan minder belichting en dus energie nodig. Persoonlijk denk ik dat dit de goede weg is.”

Emsland Gemüse teelt hoofdzakelijk op organisch substraat in Bato-bakken.

Op de lange termijn speelt de implementatie van HR (High Resistent) rassen een voorname rol. Savenije: “Ook wij voeren momenteel teeltproeven met deze HR-rassen door, hoewel we ToBRFV vooralsnog buiten de deur hebben weten te houden. De verschuiving richting dit soort rassen is enerzijds een goede ontwikkeling, anderzijds heb ik nog geen ras gezien dat qua smaak vergelijkbaar is met onze huidige rassen, met name de Sweeterno.”

Op verpakkingsgebied zet de retail nog altijd voornamelijk in op 650 en 350 gram. Bij de cherrytomaten worden er ook 200g-verpakkingen ingezet.

Uitbreiding van teeltcapaciteit en -portfolio
In een eerder stadium kondigde Emsland Gemüse al aan het huidige areaal te willen uitbreiden. De nieuwbouw zal naar verwachting in de loop van volgend jaar starten. Savenije sluit niet uit dat er in de nieuwe kas op termijn ook andere gewassen dan tomaten hun plek zullen vinden. “We hebben natuurlijk al een aantal jaren een demokas met slateelt op water voor eigen gebruik (in het nabijgelegen Erlebnispark met demokas). In de nabije toekomst blijft perkgoed onze focus, idealiter aangevuld met een goede zomerteelt, bijvoorbeeld een combikas met daarin tomaten, paprika en wellicht zelfs ook komkommer. In die zin zijn we een flexibel bedrijf dat voor alles openstaat.”

Voor meer informatie:
Erwin Savenije
TB Emsland Gemüse GmbH
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren, Duitsland
erwin@emsflower.de
www.emsflower.de


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.