Er wordt glufosinaat teruggevonden in diverse biologische producten. Glufosinaat is een niet selectief, breedspectrum herbicide die qua structuur en werkwijze lijkt op glyfosaat. Glufosinaat is niet toegestaan tijdens de teelt van biologische producten. Skal adviseert om in monsternames en analyses rekening te houden met dit risico.
Door het vele gebruik van glyfosaat zijn onkruiden chemisch resistent geworden voor glyfosaat. De chemische industrie heeft daarom als alternatief glufosinaat ontwikkeld. Glufosinaat kan worden toegepast als herbicide in de teelt van bijvoorbeeld cacaobonen, koffiebonen, citrusvruchten maar wellicht ook in andere producten (zoals zaden, granen, rijst, soja, mais, koolzaad, avocado’s, passiefruit, druiven, noten, etc) om de opbrengst te verhogen.
Analyse
Laboratoria kunnen het gehalte glufosinaat in biologische producten bepalen, vergelijkbaar als andere polaire pesticides zoals bromide, chloride, chloraat, fosforigzuur, glyfosaat, via een single residu methode. De analyse zit dus niet in de standaard multi-residu analyses met vloeistofchromatografie en gaschromatografie met massaspectrometrie als detectie (LC-MS en GC-MS) en moet specifiek worden aangevraagd.
Als glufosinaat en de belangrijkste afbraakproducten 3-methyfosfine propionzuur (MPPA) en N-acetyl-glufosinaat aantreft en de twijfel niet weggenomen kan worden, moet volgens Verordening (EU) 2018/848, artikel 28, melding gemaakt worden via Mijn Skal. Als de twijfel bij het aantreffen van glufosinaat in het product niet kan weggenomen na onderzoek, zal Skal Biocontrole de biologische status van de producten ontnemen.
Hier is inhoudelijke informatie te vinden over glufosinaat op het informatieblad.
Bron: SKAL