Barry Michiels, Gebroeders Michiels:

"Prijzen kasgroenten kelderen fors na aankomst Spaanse aanbod op de markt"

Tholen - In de kasgroenten is de overgang van het zomerseizoen naar het najaar inmiddels ingezet. "Nu de Spaanse groenten op de markt komen, zie je dat hier meer en meer voor geopteerd wordt en de prijzen kelderen", legt Barry Michiels van Gebroeders Michiels uit.

De Vlaamse groothandel komt uit een drukke zomerperiode, waarbij de verkoop naar behoren is doorgelopen, zo stelt de handelaar. "Eigenlijk hebben we elk jaar een soort overgang. Van maart tot eind september zijn voor ons de vette maanden en vervolgens komen de 6 magere maanden. Deze lijken nu dan ook ingezet, want door de komst van het Spaanse aanbod zijn de prijzen van bijvoorbeeld aubergines en paprika's vorige week in een paar dagen tijd met bijna een derde gedaald."

"Het Belgische aanbod is nog alleszins goed. De hoge toppen zijn er wel af, maar vandaag viel de aanvoer van paprika opeens fors tegen", vervolgt Barry. Het bedrijf heeft voornamelijk klanten op de Duitse groothandelsmarkten en hij ziet dan ook dat men daar steeds meer overstapt op Spanje. "Sommigen zijn al volledig overgegaan op het Spaanse aanbod, een aantal kijken nog even de kat uit de boom en we zien ook een combinatie van de twee. Echter zie je wel gelijk de prijzen hard dalen. Aubergine werden de laatste maanden duur verkocht en paprika's gingen ook voor 2 à 2,5 euro. Dat is prijzig, maar dat is heel snel naar beneden gegaan."

Alleen komkommers kunnen vooralsnog redelijk ontkomen aan de Spaanse concurrentie. "Ik verwacht echter dat hier ook snel verandering in komt. We hebben hier nog altijd schappelijke prijzen van 40 à 45 eurocent, wat prijzen zijn waar zowel koper als producent tevreden mee zijn. Hoe lang dat echter nog gaat duren weet ik niet. Spaanse komkommers heb ik nog niet veel over gehoord, maar na aubergine en paprika zullen ze redelijk snel volgen. Begin oktober zullen we ze toch wel degelijk op de markt zien."

Wordt het dan weer helemaal niets van de winter voor de kasgroenten? "Daar gaan we niet vanuit", verzekert Barry. "Verleden jaar was natuurlijk dramatisch, maar ik verwacht dat men nu wel wat meer door zal gaan. Tomaten gaan er een beetje meer zijn, maar nog altijd niet op het niveau van voor de energiecrisis. Het blijft koffiedik kijken wat het aanbod zal zijn, maar dat het kalmer wordt dan de zomer is uiteraard een gegeven. Bovendien zijn ook de wintergroenten weer op komst; prei, wortelen, sla. Voorlopig is hier door de hoge temperaturen nog vrijwel geen vraag naar, maar zodra het weer wat minder wordt, stijgt de vraag naar de wintergroenten. De combinatie van de twee brengt ons prima de winter door."

Voor meer informatie:
Barry Michiels
Gebroeders Michiels
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)475 262 482
barry@gebroedersmichiels.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.