Vincent van der Lans: “Dat de planten gezond blijven, geeft veel rust”

De introductie van HREZ (Hoge Resistentie van Enza Zaden) heeft voor een grote doorbraak gezorgd voor telers die de afgelopen jaren met ToBRFV te kampen hadden. Sinds vorig jaar zijn in de Benelux de eerste zes rassen op de markt en dit jaar wordt het aanbod uitgebreid naar meer dan twintig HREZ-rassen in bijna alle segmenten. Vincent van der Lans van tomatenproducent Lans legt uit wat dit voor zijn familiebedrijf betekent.

“We telen 80 hectare aan tomaten, waarvan normaal gesproken 60 hectare met groeilicht. De afgelopen jaren is er natuurlijk behoorlijk wat gebeurd: de energiecrisis zorgde ervoor dat we veel minder areaal hebben belicht en daarnaast waren er de problemen rondom het ToBRFV-virus. De laatste twee à drie jaar hebben we continu rassen van verschillende veredelingsbedrijven getest om te kijken welke het beste onder die omstandigheden presteren. De HREZ-tomaten van Enza Zaden kwamen daar het beste uit."


Vincent van der Lans

HREZ in hele assortiment tomaten
"De groei en kwaliteit van de tomaten is voor ons het meest belangrijk. De hoogresistente rassen van Enza Zaden zie je op dat gebied het beste overeind blijven, ook wanneer de virusdruk eromheen hoog is. Dat betekent dus simpelweg dat de planten gezond blijven en dat geeft veel rust. Elke ochtend de kas ingaan en je afvragen hoeveel planten er nu weer zijn omgevallen, dat is geen fijn gevoel. Toen het virus bij ons in 2019 binnenkwam, begon het met een paar plantjes, maar dat vermenigvuldigde zich al snel en op een gegeven moment was een kwart van de planten in de kas dood. Ik heb zoiets nog nooit gezien en wil dat ook eigenlijk nooit meer meemaken. We merken bij de HREZ-rassen dat de ingekruiste resistentie zijn werk goed doet, en dat over het hele assortiment: Sunstream, Cocktail, Tros Midden, Tros Midden Grof en Tros Grof. En losse tomaten, niet te vergeten."

De weg naar telen van HREZ tomaten
"Onze eerste kennismaking met HREZ was bij een collega-teler. Op basis van wat we daar zagen, hebben we contact gezocht met Enza Zaden en zijn we in 2022 zelf begonnen met het telen van drie HREZ-rassen grove trostomaten. Een half jaar later hebben we ook cocktailtomaten erbij gepakt en inmiddels staat er bij ons 40 à 45 hectare HREZ-materiaal. Het is natuurlijk altijd spannend om over te gaan naar nieuwe rassen, maar mede dankzij de communicatie met Enza Zaden is het hele proces erg prettig verlopen. Eens per maand kwamen ze bij ons kijken hoe de rassen presteerden, waardoor het echt een samenwerking was. Ook de proeven in hun eigen demokas boden erg veel informatie. Die resistentie, daar heb ik wel vertrouwen in, maar ik wilde zien hoe de kwaliteit en groei zich in de praktijk bewezen."

Blijven doorontwikkelen
"Voor de toekomst denk ik dat het belangrijk is om te blijven doorontwikkelen. Resistentie is één, maar je wil natuurlijk verder. We zijn de eerste fase nu doorgekomen; tijd voor de tweede. De kracht van Enza Zaden daarin bestaat uit eerlijkheid, betrouwbaarheid en korte lijnen. Zo kunnen we onze wensen goed duidelijk maken en wordt er snel geschakeld, waardoor een ras relatief kort nadat we hem in de demokas hebben gezien al commercieel ingezet kan worden. En dat is super, want er gebeurt gewoon heel veel op dit moment en alles gaat enorm snel. Maar Enza Zaden denkt gelukkig altijd in mogelijkheden!”

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB Enkhuizen
T: +31 (0)228 350100
info@enzazaden.com
www.enzazaden.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.