Stephan van Marrewijk: "Verschuiving van tomaten naar andere vruchtgroenten vanwege risico ToBRFV"

Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio

Tholen - Het Spaanse seizoen voor de vruchtgroenten is wat later gestart dan vorig jaar. "Maar binnenkort zitten we weer op het oude niveau", verwacht Stephan van Marrewijk, die werkt op de commerciële afdeling van de Spaanse coöperatie Vicasol. "We hebben een erg hete zomer gehad, wat de vroeg aangeplante oogsten flink heeft aangetast. Gelukkig zitten we nu weer op normale septembertemperaturen, waardoor de productie weer voorspoedig verloopt."

Bij Vicasol zijn de verwachte volumes nagenoeg gelijk gebleven in het conventionele segment, wel zijn de volumes in het bio-segment gegroeid. "Onze leden hebben hun bio-gecertificeerde areaal uitgebreid en gaan zelfs een stapje verder met de bio-dynamische teelt, wat een mooi evenwicht in natuur en omgeving weergeeft voor een duurzame toekomst. We zijn de afgelopen jaren steeds gegroeid in dit segment en hebben hierbij een groot marktaandeel kunnen veroveren, doordat we het complete assortiment kunnen aanbieden", vertelt Stephan.

Wat volgens hem verder opvalt is een verschuiving van tros- naar pruimtomaten, een switch die ingegeven is door minder verspilling in de keten vanwege een betere kwaliteit en houdbaarheid. "Ook zijn er in het conventionele segment wat verschuivingen van tomaten naar andere vruchtgroenten door het hogere risico van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), met name in de cherryrassen", aldus Stephan.

"Verder verwachten we een betere start van het volle seizoen met minder overlap van andere producerende landen. Natuurlijk blijft het weer daarbij een grote factor en we hopen op een iets rustigere winter dan vorig jaar, zodat we geen zettingen en halve oogsten verliezen gedurende het seizoen. Maar zoals altijd ben ik positief gestemd en zal het weer een interessant seizoen worden", besluit Stephan.

Voor meer informatie:
Stephan van Marrewijk
Vicasol
04738 Puebla de Vicar, Almería
Tel: +34 950 55 32 00
stephan@vicasol.com
www.vicasol.es


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.