Luc Vanoirbeek gaat derde termijn als voorzitter Copa-Cogeca in

"Eigenlijk bestaat 'normaal' niet meer"

Tholen - Vorige week werd Luc Vanoirbeek voor een derde termijn verkozen tot voorzitter van de Europese koepel Copa-Cogeca. De vers verkozen voorzitter kijkt misschien wel naar zijn meest uitdagende termijn sinds hij gestart is. "In de eerste plaats natuurlijk door de alsmaar groter wordende uitdagingen in de sector, maar er komen ook nieuwe Europese verkiezingen aan, waardoor ik zeker niet hoef te zoeken naar werk de komende tijd", vertelt Luc.

De Algemeen Secretaris van de VBT is in 2019 voor eerst verkozen als werkgroep voorzitter van Copa-Cogeca en zag het destijds als een logische vervolgstap. "We zijn als VBT nauw betrokken bij alles wat groenten en fruit aangaat, waardoor we dus ook altijd zeer actief zijn geweest in de werkgroep voor de groenten- en fruitsector. Daarnaast zit het in ons DNA om naar samenwerkingsverbanden te zoeken, waardoor het destijds een natuurlijke stap was. Ik engageer me graag in het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen waar de sector in deze tijden mee te maken krijgt."

Uitdagingen aan afzet- en productiezijde
Want dit is de voornaamste taak van Copa-Cogeca. "Het eerste wat we doen is alle betrokken organisaties uit verschillende lidstaten bijeen laten komen", vervolgt Luc. "Elke vergadering start met een overzicht van de situatie in de verschillende landen (teelt, klimatologische omstandigheden, oogstverwachtingen). Of dit nu Italië, Nederland, Spanje, Griekenland of Duitsland is. Ieder heeft zijn eigen uitdagingen en zo kun je hier mooi inzicht in krijgen, alvorens we de verschillende thema's van dichterbij benaderen. Vorige week werd er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de regelgeving rond duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook duurzame verpakkingsoplossingen en verspilling passeerden de revue."

"Hierbij wordt naar de afzetzijde gekeken, maar uiteraard ook naar de productie", legt Luc uit. "Dan komen er natuurlijk uitdagingen naar boven, die bij iedereen op dit moment welbekend zijn. Verscheidene leden uitten bijvoorbeeld grote bezorgdheid over maatschappelijke evoluties. Inflatie, hogere lonen, beschikbaarheid van arbeidskrachten en stijgende kosten in grondstoffen. Daarnaast is ook een thema wat aan bod kwam in verschillende landen de druk op de consumptie van groenten en fruit. Dat is toch bijzonder, want iedereen gaat er eigenlijk vanuit dat we een stuk gezonder zijn gaan eten na de pandemie. Echter is het door de inflatie de koopkracht sterk verminderd, wat heeft geresulteerd in een dalende consumptie na corona."

Normaal bestaat niet meer
Het geeft een inkijkje in de uitdagingen waar eigenlijk alle landen mee te maken lijken te krijgen. Daarentegen zijn er, zo stelt Luc, ook problemen waar bepaalde landen meer hinder van ondervinden dan anderen. "Denk aan de gevolgen van de klimaatveranderingen. Dat begint echt tastbaar te worden. Woorden als 'extreem' en 'abnormaal' hebben we veel gehoord. 'Normaal' bestaat niet meer. Dit hoorden we van onze Nederlandse en Belgische leden, maar zeker Spanje en Italië ondervinden hier natuurlijk grote gevolgen van."

"Als je kijkt naar de overstromingen in Emilia Romagna, dan kun je niet meer zeggen dat klimaat iets is waar we in de toekomst op moeten letten. Het is een tastbaar probleem van nu, wat de productie in verscheidene landen meer en meer complex maakt. Alles is onzeker, waardoor men constant op de toppen van de tenen moeten lopen om daar antwoorden op te vinden. Dat zijn de punten die we veelvuldig te horen krijgen als werkgroep."

De rol van Copa-Cogeca, en daarmee Luc Vanoirbeek, is dan ook om hier gepaste antwoorden op te vinden. Hoe moeilijk dat voor sommige situaties dan ook is. "Dat is iets waar we constant over in gesprek zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe reglementering rond duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daar wordt arbitrair gesproken over 50 procent reductie, maar we zien in de praktijk dat de ziektedruk alsmaar groter wordt en de onvoorspelbaarheid toeneemt. De combinatie van die twee garandeert haast dat men in grote problemen komt. Aan ons om die problemen naar de politiek te vertalen. We zijn een breed gedragen werkgroep, waardoor er vaak geluisterd wordt als Copa-Cogeca een standpunt inneemt. We zien ons toch wel als een efficiënte spreekbuis voor de totale land- en tuinbouwsector en hopen van belang te kunnen zijn voor de behoeftes vanuit de sector."

Nieuwe Europese verkiezingen
De groenten- en fruitman in hart en nieren gaat hiervoor dus nu zijn derde termijn in als voorzitter. Een termijn die hoogstwaarschijnlijk tot een van de drukste sinds de aanstelling van Luc behoort. "Toch alleszins het eerste jaar", lacht hij. "Er gaat veel wetgevingswerk afgeklopt moeten worden het komende half jaar. Volgend jaar februari/maart komen we in een nieuwe Europese verkiezingsperiode terecht, waardoor veel tot een 'stand still' zal komen tot er een nieuwe Europese Commissie en Parlement samengesteld is. Alles wat nu nog op de plank ligt, zal daarom afgemaakt proberen te worden."

"Daarnaast is het vanaf volgend jaar september zaak om het netwerk vervolgens opnieuw op te bouwen. Zoals gezegd, gaan de Commissie en het Parlement veranderen, waarna het de bedoeling is dat wij ze weer leren kennen, zodat we kunnen uitleggen waar we mee bezig zijn als Copa-Cogeca. Nieuwe relaties opbouwen, zodat we samen de problemen weer het hoofd kunnen bieden. Het is een bijzonder drukke en spannende tijd, maar ik ga vol frisse moed de komende jaren weer in." Of de gepassioneerde Luc ook voor een vierde termijn gaat, blijft nog even ongewis. "Voor nu kijk ik naar de volgende termijn. Zo lang mijn gezondheid het toe laat, blijf ik doorgaan dus van mij zijn jullie nog zeker niet af."

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Copa Cogeca
+32(0)2/287 27 11
mail@copa-cogeca.eu
www.copa-cogeca.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.