Energie-update: Regen in Nederland, Panamakanaal ligt droog

Na twee halve, nota bene doordeweekse dagen, met negatieve elektriciteitsprijzen blijft de elektriciteitsprijs donderdag weer boven '0'. De harde wind is ingeruild voor veel regen. Veel opwek van zonne-energie zullen we vandaag dus ook niet zien. De TTF-gasprijs houdt zich nog altijd relatief rustig, ondanks de dreiging vanuit Australië van het LNG-front. Na op 37,20 euro per megawattuur te zijn afgesloten woensdag, opende de markt voor het oktobercontract donderdag op 35,50 euro.


TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 20 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Als reden voor de gasprijsstijging van woensdag wijst energieleverancier Vattenfall in een marktupdate op een aangekondigde extra sluitingsdag van Noorse gasveld Troll, dat recent door onderhoud ook al uit de roulatie was. De verwachting is dat de productie aan het einde van de week weer wordt verhoogd, waardoor het aanbod van gas zal toenemen.

Wie denkt dat alle mogelijk prijsbeïnvloedende situaties zich nu wel hebben voorgedaan op de energiemarkt komt bedrogen uit. In dezelfde update wijst Vattenfall naar het Panamakanaal, waar lage waterstanden LNG-transport belemmeren. Er zit vertraging in het verschepen van LNG vanuit de Amerikaanse oostkust naar Azië. Dit zorgt ervoor dat de export naar Azië minder rendabel is geworden en er daardoor mogelijk meer LNG naar Europa kan komen, leggen de energiespecialisten uit. Wel is het zo dat er op dit moment veel LNG 'drijvend' (onderweg) is. Steeds meer schepen met LNG wachten op zee tot de prijzen stijgen, om zo een hoger rendement te behalen. Bekijk hier de hele update van Vattenfall.

Cijfers van energieopwek.nl laten goed zien hoe vannacht de wind-opwekking wegviel en ook andere hernieuwbare energie-opwekking achterblijft.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.