Frankrijk en Duitsland willen krimpflatie verbieden
Zowel de Franse als de Duitse regering willen verbod op krimpflatie. Ze noemen fabrikanten die de inhoud van producten verlagen om prijsverhogingen te camoufleren op zijn minst "misleidend".
De Duitse minister voor Consumentenbescherming, Steffi Lemke, wil optreden tegen verborgen prijsverhogingen in supermarkten met een nieuwe wet die zowel verpakkingen van hetzelfde formaat met verminderde inhoud als grotere verpakkingen met dezelfde inhoud wil verbieden. "Dit is waar consumenten worden misleid," vertelde de minister aan het Handelsblatt, eraan toevoegend dat ze de praktijk ook onaanvaardbaar vindt vanuit het oogpunt van afvalpreventie.
In Frankrijk is het minister van Economie Bruno Le Maire die een verbod wil instellen en meteen steun krijgt van premier Elisabeth Borne. Vanaf november eisen ze dat producenten veranderingen in de inhoud altijd expliciet op het etiket vermelden. De reacties zijn niet allemaal even enthousiast: vooral liberale bronnen zeggen dat de maatregel onnodig is, terwijl de producenten stellen dat krimp juist een zeer beperkt probleem is. Jean-Philippe André, hoofd van de Franse voedingsfederatie ANIA, stelde eerder dat het nauwelijks om 0,2% van de geleverde producten gaat.
Bron: Retail Detail
VK: Ocado's prijsverlagingen verleiden klanten terug naar online boodschappen doen met omzetgroei in Q3Na de bekendmaking vandaag van de cijfers van Ocado voor de 19 weken die eindigden op 27 augustus 2023, geeft Joe Dawson, retailer-analist bij GlobalData, zijn visie: "Ocado's resultaten voor het derde kwartaal van boekjaar 2022/23 bieden een positieve afsluiting van wat een lastig jaar is geweest voor de online supermarkt, aangezien de opeenvolgende prijsverlagingen hebben geholpen om de inkomsten binnen de joint venture met Marks & Spencer te verhogen. Na een terugkeer naar winstgevendheid in de halfjaarresultaten lag de focus voor CEO Hannah Gibson op "perfecte uitvoering": zorgen voor tijdige en volledige leveringen en meer consumenten verleiden met aantrekkelijke aanbiedingen.
Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen, met een stijging van het aantal actieve klanten met 1,5% tot 961.000 en een groei van het aantal actieve klanten met 6,6% (klanten die ten minste vijf keer bij Ocado hebben gewinkeld) in deze periode. Prijsverlagingen slaagden erin om de grens tussen stijgende hoeveelheden en pijnlijke omzetstijgingen af te bakenen, aangezien de gemiddelde waarde van het winkelmandje met 4,2% steeg tot
€ 139,50 en de gemiddelde bestellingen per week met 1,9% toenamen tot 381.000. De lichte daling van het aantal artikelen per mandje van 45 naar 44 zou er echter op kunnen wijzen dat de consumentenbudgetten nog niet hersteld zijn en dat sommige klanten ook wat meer elders winkelen.
Bron: Retail Times
Kroatië: Consumenten trekken naar buitenlandse retailketens
Uit een recente financiële analyse van de voedsel- en dranksector in de Kroatische retailsector is gebleken dat Kroatische consumenten steeds vaker een beroep doen op van oorsprong buitenlandse retailketens. De analyse werd gepresenteerd op de conferentie "Economic Coffee", georganiseerd door de Kroatische werkgeversvereniging. De studie, uitgevoerd door Andrej Grubišić van de firma Grubišić&Partneri, onderzocht de activiteiten van de 30 grootste retailers in het voedingsmiddelen- en drankensegment in de afgelopen zes jaar. Een van de opvallende bevindingen van de analyse was de aanzienlijke groei van het marktaandeel van oorspronkelijk buitenlandse ketens zoals Lidl, Spar, Kaufland en Eurospin. Hun gecombineerde marktaandeel is met drie procentpunten gestegen ten opzichte van zes jaar geleden. Daarentegen is het marktaandeel van binnenlandse ketens die later zijn overgenomen iets kleiner geworden, terwijl het marktaandeel van binnenlandse regionale ketens bijna twee procentpunten lager lag.
Bron: The Dubrovnik Times
Spanje: 61% meer Spanjaarden omarmen supermarktproducten van eigen merk De populariteit van huismerkproducten in de Spaanse boodschappenmandjes is enorm toegenomen. Huismerkproducten vinden steeds meer bijval onder Spaanse consumenten en deze trend zal zich de komende jaren naar verwachting voortzetten, zo blijkt uit een onderzoek van Aldi. Het rapport werpt licht op de veranderende voorkeuren van shoppers als het gaat om huismerkartikelen.
Sinds 2020 heeft 61% van de consumenten een toename aangegeven in de consumptie van huismerkproducten van supermarkten. In het afgelopen jaar is het aantal Spanjaarden dat nu beweert dat meer dan 75% van hun boodschappenmandje uit huismerkproducten bestaat, gestegen tot 26% (vergeleken met 19% in 2022). Wanneer consumenten een huismerkproduct vinden dat ze bevalt, geven 8 van de 10 aan dat ze stoppen met de aankoop van andere merken.
Bovendien geeft 86% aan dat een positieve ervaring met een huismerkproduct hen aanmoedigt om andere huismerkproducten van dezelfde supermarkt te proberen, terwijl 79% geneigd is om het merk aan te bevelen aan vrienden en familie.
Bron: Euro Weekly News