Propagate! platform voor presentaties en acht innovaties

Tholen - Propagate! is een internationaal evenement dat professionals samenbrengt op het gebied van warme en koude vermeerdering van groenten. Het evenement werd georganiseerd door Flier Systems in samenwerking met Progation Solutions en verwelkomde meer dan 135 (inter)nationale deelnemers in Corpus in Oegstgeest. Het belangrijkste doel van deze bijeenkomst was het bevorderen van kennisuitwisseling door middel van presentaties en discussies.

Klik hier voor het fotoverslag.

Plant Empowerment
Het evenement begon met een presentatie door Ton Habraken van Ludvig Svensson en Rene Beerkens van Hoogendoorn Growth Management, waarin zij dieper ingingen op het concept van Plant Empowerment. Gedurende een sessie van 1,5 uur bespraken de sprekers specifieke onderwerpen met betrekking tot de vermeerdering, zoals het aanpakken van oedeem in enttunnels en het optimaliseren van LED-verlichting, het gebruik van schermen voor energiebesparing, en het voorkomen van blinde koppen bij getopte tomaten.

Roland Valentin, Mastronardi Produce

Biologische bestrijding en geïntegreerde gewasbescherming (IPM)
Ronald Valentin, directeur van Corporate IPM bij Mastronardi Produce, wist het publiek te boeien met een verkenning van biologische bestrijding en de potentiële voordelen ervan in de vermeerderingsfase. Hij benadrukte dat biocontrole een goede optie kan zijn voor bestrijding van plagen en ziekten tijdens de vermeerderingsfase. Hij waarschuwde ook voor overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, omdat resistentie een reëel probleem is.

Om succes te verzekeren, benadrukte hij het belang van het creëren van standaard werkprocedures, die volgens hem cruciaal zijn voor succes, het uitbreiden van kennis over plagen en nuttige organismen en het bevorderen van effectieve communicatie tussen vermeerderaars en telers. "Op tijd beginnen met het gebruik van biologische middelen zal de inspanningen voor biocontrole na het planten verbeteren. En zorg voor de kwaliteit van je BCA's (Biological Control Agents). Doe geen aannames: het is altijd belangrijk om te controleren."

De Propagate Experience
Na deze informatieve presentaties ontvouwde zich de Propagate Experience, die acht bedrijven een platform bood om hun innovatieve producten en oplossingen voor te stellen. Elke presentator kreeg een bondige negen minuten om hun concepten voor te stellen.

Arjan Zwinkels nam als woordvoerder van Kekkilä-BVB het woord over BVB Levo. Biologische telers hebben vaak moeite om hun gewassen een sterke start te geven door de beperkte beschikbaarheid van voedingsstoffen. In samenwerking met hun klanten heeft Kekkilä-BVB BVB Levo ontwikkeld om deze uitdagingen aan te gaan. Arjan: "BVB Levo zorgt ervoor dat de substraatactiviteit vanaf het begin wordt gestimuleerd, waardoor planten direct de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Dit stelt biologische telers in staat om de sterkste en gezondste planten voor hun klanten te telen."

Ton Habraken van Ludvig Svensson presenteerde PARperfect. "Met PARperfect kan het schaduwniveau in de kas continu worden aangepast van 20% tot 100%, net als bij een lichtdimmer. Deze innovatieve oplossing is gebaseerd op een combinatie van (ten minste twee) schermen. Het PARperfect klimaatscherm dient als onderste scherm en de hoge diffusiviteit zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling over de planten. Dit garandeert dat het gewas de juiste hoeveelheid straling ontvangt, waardoor overmatige of onvoldoende blootstelling aan licht wordt voorkomen."

Pim van Geest van AgriData Innovations deelde inzichten in hun GA-Box. Dit is een statisch dataverzamelingssysteem waarbij de teler gewassen inbrengt voor analyse. Door toegang te krijgen tot de ADI WebApp kunnen telers een georganiseerd overzicht van hun gewassen bekijken. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan het ERP-systeem van de teler, waardoor datagestuurd teeltmanagement mogelijk wordt.

2Grow, geleid door Maxime DeDecker, introduceerde een nieuwe manier om met behulp van sensoren met gewassen te 'communiceren'. Door in realtime te monitoren hoe planten werkelijk reageren op verschillende invloeden, biedt deze aanpak een aanzienlijke efficiëntiewinst.

Maxime: "Terwijl we uitgebreide kennis hebben over de omgeving rond de plant, missen we inzicht in hoe de plant zelf reageert. Met het 2Grow sensorpakket behoort deze kenniskloof tot het verleden."

De plantensensoren omvatten een sapstroomsensor en een stengeldiametervariatiesensor, die de reacties van de plant op klimaatveranderingen (bijv. irrigatie, verlichting) en manipulaties (bijv. snoeien, oogsten) meten. Deze sensoren kunnen het hele groeiseizoen op dezelfde plek op de plant blijven.

Mprise Agriware presenteerde hun 365 Insect app.

Red Horticulture, vertegenwoordigd door Alex Hogervorst, informeerde het publiek over hun LED-oplossingen, waaronder dynamisch dimmen en dynamische spectrumtechnologie.

Massimo Bizzarri van Ecofarm besprak het gebruik van ozon in een protocol genaamd Prophylax. Dit protocol omvat jaren van toegepast onderzoek, resulterend in een specifieke ozonapplicatie. Massimo: "De resultaten van Prophylax bieden meerdere voordelen, waaronder een verhoogde bioveiligheid in kassen en een verminderd infectierisico, terwijl de beheerskosten ook lager zijn."

De laatste presentatie tijdens de Progate Experience was van Flier Systems. Adrie van Diemen introduceerde hun nieuwste innovatie, TransplanterInStonewool (TiS). Bekijk hier een eerder item op dit kanaal over deze innovatie.

Stéphane André van Hortilux werd geïntroduceerd door Hans van Herk.

Na een koffiepauze deelde Stéphane André van Hortilux de resultaten en inzichten van de LED-proeven die in de winter van 2022-2023 zijn uitgevoerd op het teeltbedrijf Beekenkamp, waarbij de nadruk lag op de spectrumkeuze en de integratie van zonlicht en LED. Er werd veel aandacht besteed aan verrood licht, onderzocht wanneer het nodig is, in welke hoeveelheid en wat de gevolgen zijn van te veel of te weinig.

Er werd uitgebreid onderzoek gestart, met proeven bij Beekenkamp Plants in 's-Gravenzande in week 45 van 2022. De proeven waren zeer succesvol en telers gaven al in week 47 toestemming om de LED-oplossingen uit de proef te gebruiken voor het opkweken van hun jonge planten.

Aad van Kester, teeltspecialist met 27 jaar ervaring, volgde de proef op de voet en merkte op: "Na bijna een jaar ervaring met LED-toepassing op Beekenkamp kan ik met een gerust hart zeggen dat deze investering een significante meerwaarde heeft voor de groenteteelt. Naast energiebesparing zijn er mogelijkheden om de plantengroei nauwkeurig te sturen. Deze nieuwe inzichten geven vertrouwen in de toekomst."

John Potters, Crop Technical Manager bij Vreugdenhil Young Plants, sloot de eerste dag van Propagate af. Hij leidde het publiek door de missie van het bedrijf, "Keeping ToBRFV Off the Site", en benadrukte hun toewijding aan het handhaven van een plaagvrije teeltomgeving.

Klik hier voor het fotoverslag.

Voor meer informatie:
Propagate!
Zuideinde 49
2991 LJ Barendrecht
Tel.:+31(0)180 615 055
info@propagate.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.