Leander van de Griend, ZON fruit & vegetables:

"Opmars verspakketten stimuleert Nederlandse courgetteconsumptie"

Tholen - De vollegrondscourgettetelers hadden dit jaar met de nodige uitdagingen te kampen vanwege het weer. "Zien we in juli normaal vaak recordtemperaturen, dit jaar hadden we de meeste neerslag (ook een record) en de minste productie. Dit zorgde ervoor dat de teeltplanning danig in de war werd gegooid. De aantallen voor de klok schommelden dan ook gigantisch, van bijna geen tot heel veel aanvoer. Maar ik ben trots op onze telers die veel werk hebben verzet om het product bij onze vaste klanten te krijgen", vertelt Product Manager Leander van de Griend van ZON.

De prijzen schommelden dit jaar flink met het aanbod mee. Inmiddels is er volgens Leander sprake van een stabiele aanvoer én zijn vraag en aanbod goed in balans. "Voor de courgettemarkt is het te hopen dat de herfst nog even wegblijft." Over de afzet van courgettes is de Product Manager positief gestemd. "In de Nederlandse retail worden courgettes heel vaak opgenomen in de verspakketten. Die markt blijft nog altijd groeien en dat leidt ertoe dat steeds meer consumenten courgettes consumeren."

"Bovendien krijgen consumenten hierdoor inspiratie om meer met courgette te koken. De courgettesoep is welbekend, maar de courgettes hebben veel meer toepassingen, zoals ingrediënt voor spaghetti, ovenschotel, vullen of grillen. Als het warm is zien we een toename van de afzet voor bij de barbecue. Daarbij leren consumenten de courgettes kennen als een prijstechnisch vrij laagdrempelig product, waarmee ze voor relatief weinig geld goedkoop kunnen eten", vervolgt Leander. De opmars van de verspakketten blijft volgens hem wel beperkt tot Nederland. "Nederland is hierbij echt een trendsetter. In Duitsland komen verspakketten niet van de grond. De Duitse consument blijft toch traditioneel kopen."

ZON heeft een drietal aangesloten vollegrondscourgettetelers en eveneens drie telers die onder glas gele courgettes telen. "Ons aanbod gele courgettes onder glas is wat lager dan andere jaren, omdat er een aantal telers zijn gestopt. We hebben dus minder aanbod beschikbaar", vertelt Leander. Volgens hem zijn de gele glascourgettes en groene vollegrondscourgettes niet concurrerend. "Natuurlijk hebben ze wel een correlatie, maar je kunt ze niet één-op-één met elkaar vergelijken. Courgettes geel onder glas hebben een andere kostprijs en je ziet dan ook dat ze in het retailschap niet onder een bepaalde prijs worden verkocht."

Kreeg Leander vroeger wel aanvragen van supermarkten voor promotie-acties met gele courgettes, al dan niet samen met groen, tegenwoordig bestaan de acties volledig uit groene courgettes. "Ook zien we wel dat de promoties van courgettes samen met aubergines worden gevoerd en die combinatie slaat leuk aan." Zowel de glas- als vollegrondscourgettes verwacht ZON ongeveer tot en met week 42 aan te bieden. "Maar dat is ook afhankelijk van het moment van de producties die nog van de plant komen en het moment dat Israël en Senegal van start gaan met gele courgettes."

Voor meer informatie:
Leander van de Griend
ZON fruit & vegetables
+31 (0)77 3239777
leander.van.de.griend@royalzon.com
www.royalzon.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.