Arbeidsconflict bij Turks kasteeltbedrijf: "ToBRFV misbruikt"

Een arbeidsconflict bij Agrobay Seracilik, een van de grootste hightech tomaten- en paprikakassen in Turkije, met een areaal van meer dan 100 hectare, heeft geleid tot protesten, verzet van werknemers en zelfs politie-interventies in Izmir, Turkije. Het conflict, dat begon met het ontslag van 39 werknemers, waaronder twee ingenieurs, heeft geleid tot bezorgdheid over de rechten van werknemers, de betrokkenheid van vakbonden en de hardhandige veiligheidsmaatregelen.

Achtergrond
De onrust begon toen 39 werknemers, allemaal leden van de vakbond Tarım-Sen, abrupt werden ontslagen bij Agrobay Seracilik. Het bedrijf gaf verschillende redenen op voor hun ontslag, waaronder beschuldigingen van wangedrag volgens "Kod 46", een arbeidswet voor het schenden van vertrouwen, diefstal en het onthullen van bedrijfsgeheimen.

Als reactie op deze ontslagen begonnen de getroffen werknemers buiten het bedrijf te protesteren en eisten ze gerechtigheid en het herstel van hun dienstverband. Hun verzet duurt nu al bijna 24 dagen en heeft de aandacht getrokken van het publiek, vakbonden en de media.

De verdediging van het bedrijf
Agrobay Seracilik heeft een verklaring uitgegeven waarin ze hun acties verdedigen. Ze beweren dat het ontslag van werknemers het gevolg is van het wijdverspreide ToBRFV, dat ernstige gevolgen heeft gehad voor hun kasactiviteiten. Het bedrijf beweert dat ze hebben geprobeerd alternatieve maatregelen te nemen, maar dat ze om dwingende redenen sommige werknemers hebben moeten ontslaan.

Beschuldigingen van mishandeling van werknemers
De protesterende werknemers beschuldigen Agrobay Seracilik er echter van misbruik te maken van de viruspreventiemaatregelen door werknemers onbetaald verlof op te leggen zonder hun toestemming en zelfs te dreigen met het inhouden van ontslagvergoedingen van degenen die weigerden. Ze laten ook hun licht schijnen over de vermeende barre werkomstandigheden, waaronder vrouwelijke werknemers die worden blootgesteld aan extreme temperaturen en aan chemicaliën zonder de juiste beschermingsmaatregelen.

Politieoptreden en arrestaties
Het arbeidsconflict nam een meer controversiële wending toen op 15 september 2023 politieagenten ingrepen in het aanhoudende protest. Deze actie leidde tot de arrestatie van verschillende personen, waaronder vakbondsvertegenwoordigers, advocaten en journalisten.

De Turkey Journalists Union heeft de arrestaties snel veroordeeld en heeft steun betuigd aan de arbeiders. Ze hebben het belang van persvrijheid benadrukt en het recht van journalisten om dergelijke gebeurtenissen te verslaan.

Terwijl het conflict voortduurt, blijven de protesterende arbeiders vastberaden in hun eisen. Ze roepen Agrobay Seracilik op om hun wettelijke rechten te respecteren, inclusief ontslagvergoedingen en onbetaalde lonen en om te zorgen voor eerlijke en veilige werkomstandigheden.

Aanhoudende protesten
Het arbeidsconflict bij Agrobay Seracilik is symbolisch voor de bredere bezorgdheid over werknemersrechten, eerlijke arbeidspraktijken en de rol van vakbonden in Turkije. De aanhoudende protesten en politie-interventies onderstrepen de ernst van de situatie en roepen op tot een oplossing die de rechten en waardigheid van alle betrokken partijen respecteert.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.