Net geen 8% omzetgroei voor Greenyard in boekjaar 2022/2023

Op vrijdag 15 september 2023 hield Greenyard haar buitengewone en gewone algemene aandeelhoudersvergadering, die werden voorgezeten door Koen Hoffman, Voorzitter van de Raad van Bestuur. Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering keurden de aandeelhouders de hernieuwing goed van de machtiging aan de Raad van Bestuur om het kapitaal van de vennootschap te verhogen binnen het kader van het toegestane kapitaal en de wettelijk vastgestelde termijn. Ook werd het voorstel om een vrijstelling van de toepassing van artikel 7:91 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen in de statuten van Greenyard op te nemen, aangenomen.

Verder keurde de gewone aandeelhoudersvergadering het voorstel van de Raad van Bestuur voor een dividend goed, hernieuwde de mandaten van zes bestuurders, benoemde KPMG Bedrijfsrevisoren BV als nieuwe commissaris van de vennootschap, en keurde een herzien remuneratiebeleid goed. Tijdens de vergadering werd ook gereflecteerd over het voorbije boekjaar 2022/2023.

Hervatting van dividendbeleid en hernieuwing van bestuurdersmandaten
De gewone aandeelhoudersvergadering keurde de jaarrekening voor het boekjaar dat afliep op 31 maart 2023 goed, inclusief een bruto dividend van € 0,10 per aandeel. Het dividend wordt betaalbaar gesteld op 5 oktober 2023, met 4 oktober als registratiedatum (record date) en 3 oktober als ex-dividenddatum.

De mandaten van zes bestuurders - waaronder onafhankelijke bestuurder Gescon BV, vertegenwoordigd door Dirk Van Vlaenderen - werden hernieuwd voor een termijn van vier jaar, tot aan de gewone aandeelhoudersvergadering in 2027. Hiermee blijft de complementariteit en diversiteit van de huidige Raad van Bestuur behouden.

Gezien Deloitte Bedrijfsrevisoren de maximumtermijn als commissaris van de vennootschap heeft bereikt, hebben de aandeelhouders KPMG Bedrijfsrevisoren benoemd als nieuwe commissaris van de vennootschap voor een termijn van drie jaar, tot aan de gewone aandeelhoudersvergadering in 2026. Filip De Bock zal optreden als vaste vertegenwoordiger van KPMG.

Een herzien remuneratiebeleid is in werking getreden na goedkeuring door een overgrote meerderheid van de uitgebrachte stemmen tijdens de vergadering. Het bijgewerkte beleid is beschikbaar op de website van Greenyard.

Alle overige besluiten die aan de gewone aandeelhoudersvergadering werden voorgesteld, zijn ook goedgekeurd. Uitgebreide informatie is te vinden in de notulen van de aandeelhoudersvergadering die beschikbaar zijn op de website van Greenyard.

De kracht van pure-plant ontketend in het voorbije jaar
Tijdens hun presentatie blikte Greenyards Uitvoerend Management terug op het afgelopen boekjaar 2022/2023 en de positieve bedrijfsresultaten; die ondanks moeilijke macro-economische tijden, een groei in omzet van net geen 8% en een stijging van 0,5% Aangepaste EBITDA noteerden. Die stabiliteit en positieve groei werden bereikt dankzij de verdere uitbreiding van haar Geïntegreerde Klantenrelaties (ICR), hogere convenience volumes en meer efficiëntie in de keten. In een context waarin de Europese consumptie van verse groenten en fruit in 2022 met 10% daalde, presteerde Greenyard duidelijk beter dan de markt.

Greenyard zet zich verder in voor haar Strategie 2030 en haar visie op de toekomst van voeding. Het ontketenen van de pure kracht van planten, door te investeren in de verdere toename van de groente- en fruitconsumptie, zal een duurzamer voedselsysteem creëren en een positief effect hebben op de algemene kwaliteit van de groente- en fruitketen.

In dit opzicht blijft Greenyard ervan overtuigd dat verdere consolidatie in de markt nodig is. Het bedrijf is bereid om als koploper in deze consolidatie te fungeren, ten gunste van haar klanten, consumenten en de keten.

In dit verband blijft Greenyard strategische opties analyseren om samenwerkingsverbanden aan te gaan met gelijkgestemde organisaties. Daarnaast blijft het zoeken naar nieuwe, innovatieve producten die de eindconsument aanspreken en stimuleren om meer groente en fruit tot zich te nemen. Een recent voorbeeld hiervan is Greenyards acquisitie van Gigi Gelato, een pure-plant gelato, die gesmaakt werd door de aanwezige aandeelhouders.

Hoewel Greenyard op zichzelf al een duurzaam product is, zal het verder bouwen aan duurzaamheid met duidelijke doelstellingen en Key Performance Indicators (KPIs) op vlak van klimaatverandering, voedselverspilling, waterbeheer, verpakkingen en verantwoorde inkoop.

Een overzicht van de belangrijkste elementen en cijfers uit het recente jaarverslag, inclusief een volume- en prijsanalyse, waarin de prestaties van de segmenten worden beschreven en hoe Greenyard de inflatiedruk heeft aangepakt. Het bedrijf blijft de inflatie nauwlettend volgen om snel en efficiënt te kunnen reageren.

Greenyard bevestigt haar vooruitzichten voor een omzet van € 4 900m en een Aangepaste EBITDA tussen € 175 en 180m in maart 2024, en haar ambitie voor een autonome groei van de omzet en Aangepaste EBITDA naar € 5,4 miljard omzet en € 200-210m Aangepaste EBITDA in maart 2026.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.