Komkommerteler ziet productieverhoging en efficiëntere teelt na toepassen nano-meststoffen

Een komkommerteler heeft deze zomer met veel succes nano-meststoffen geïmplementeerd in hun teelt. Op 2 hectare werden de nano-meststoffen van B+H Solutions toegepast. De teler zag een stijging van maar liefst 8 procent in stuks en 9 procent gewichtstoename in 12 weken tijd in vergelijking met de andere helft van de kwekerij.

“Onze innovatieve benadering van meststoffen heeft niet alleen de opbrengst verhoogd, maar heeft ook de weg vrijgemaakt voor duurzamere en efficiëntere teeltpraktijken”, constateert Robert Zuyderwijk van B+H Solutions. Het Duitse bedrijf zet een speciale nano-meststof op basis van zilverbolletjes op de markt.

Sensordata
Het succesverhaal begon toen de teler besloot om nanomeststoffen van B+H Solutions te proberen. Deze geavanceerde meststoffen, met voedingsstoffen op nanoschaal, hebben de reputatie de voedingsopname van planten aanzienlijk te verbeteren en de plantweerbaarheid tegen biotische stress te vergroten, wat leidt tot een hogere fotosynthese. Zowel in de glasgroententeelt als in de sierteelt zijn al positief resultaten gehaald.

Bij de proef bij de komkommerteler werden fotosynthesesensoren van Sendot gebruikt om data te verzamelen. Robert: “Wanneer we een project zoals deze starten, willen we de teler de voordelen graag laten zien van onze producten. Hier gebruiken we fotosynthesesensoren van Sendot voor. De sensoren worden ingezet om verschillen in de planten te detecteren. Dit geeft mij objectieve data en geeft de teler de feiten waarop hij of zij later een besluit kan maken.”


Links: onbehandeld, rechts behandeld

Twee stamkomkommers meer
Naast de sensordata moet de toegevoegde waarde ook terugkomen in de output van de teler. Bij deze komkommerteler was dat te merken aan een verhoogde opbrengst, betere kwaliteit en snellere groei. De komkommeroogst in stuks steeg met 8 procent, goed voor een aanzienlijke toename van de totaalproductie. Ook de kwaliteit verbeterde, met grotere vruchten en gemiddeld een 9 procent hoger vruchtgewicht. Daarnaast waren de vruchten uniformer van vorm en meldt de teler een ‘uitstekende smaak’. De teler wist met toepassing van de nano-meststoffen ook de groei te versnellen. De groeicyclus was korter met meer stuks aan de draad, twee stamkomkommers meer.

De komkommerteler gebruikt na de toepassing van nano-meststoffen geen waterstofperoxide meer. “Door efficiënter gebruik te maken van meststoffen, draagt deze kwekerij nu ook bij aan duurzamere teeltpraktijken, met minder verspilling van middelen en minder milieu-impact“, aldus Robert.

Links: onbehandeld, rechts behandeld

Ook in de tomatenteelt
Na het succes in de komkommerteelt gaat de teler uit West-Brabant de nanomeststoffen ook gebruiken in zijn tomatenteelt. Robert: “We zijn nu al benieuwd wat de voordelen hier gaan worden, de verwachtingen zijn in ieder geval hoog gespannen.”

Telers die ook graag deze meststoffen willen proberen, kunnen zich bij Robert melden. “In een projectaanpak samen met Sendot laten we telers graag de voordelen zien en wat het de teelt en plant kan bieden.”

Voor meer informatie:
Robert Zuyderwijk
B+H Solutions GmbH

r.zuyderwijk@bh-solutions.eu
www.bh-solutions.eu

Erwin Gräfe
Sendot Research BV

e.grafe@sendot.nl
www.sendot.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.