Als Europees uitwisselingsplatform voor telersverenigingen en andere vertegenwoordigers van de groenten- en fruitsector is de ICOP in de loop der jaren uitgegroeid tot een onmisbare gebeurtenis op de jaarlijkse agenda. Het organiserende team van gfa -consulting in Weiz, Oostenrijk, geeft een update over het programma van de 17e editie in Almería en de hedendaagse uitdagingen voor Europese telersverenigingen.
Klik hier voor het volledige programma van de ICOP
De eerste dag van de ICOP van vorig jaar in Weiz was grotendeels gewijd aan het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) waar telers binnen de EU tegenwoordig mee te maken hebben. "Vooral op nationaal niveau zijn er nog veel onbeantwoorde vragen voor telersorganisaties. Dit is deels te wijten aan het feit dat in het huidige GLB veel belangrijke wettelijke vereisten zijn verschoven naar de regelgevende bevoegdheid van de lidstaten," beschrijft Wolfgang Braunstein, Managing Director van gfa - consulting en de drijvende kracht achter de ICOP.
Het gfa - consulting team met Wolfgang Braunstein (r) tijdens de ICOP van vorig jaar
Klimaatverandering en het omgaan met weersextremen creëren ook een behoefte aan uitwisseling en discussie op telersniveau. Braunstein: "Zowel de weersextremen met hun gevolgen, zoals oogst- en opbrengstverliezen, kostenstijgingen als gevolg van verhoogde 'beschermingsinvesteringen' en verzekeringen, als de algemene kostenstijgingen maken grotere inspanningen voor aanpassing door middel van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en productieaanpassingen noodzakelijk. De middelen die hiervoor nodig zijn, kunnen gemakkelijker in samenwerking worden beheerd dan individueel. Alleen door proactieve actie op lange termijn kunnen bruikbare resultaten worden bereikt. In dit verband is er ook behoefte aan samenwerking tussen telersverenigingen."
Internationaal uitwisselingsplatform voor de fruitsector
De ICOP ontstond aan het begin van de jaren 2000 tijdens de uitbreiding van de Europese Unie naar het oosten. Vanaf het begin was het hoofddoel van de organisatie om telers en hun telersverenigingen uit de "oude" en "nieuwe" lidstaten in een netwerk samen te brengen, zegt Braunstein terugkijkend. "In die tijd werd duidelijk dat er op internationaal niveau geen platform was voor telersverenigingen in de groenten- en fruitsector. Al in de beginjaren ontwikkelde zich een vaste klantenkring. Na een paar jaar in Oostenrijk was de volgende stap om naar andere Europese steden te gaan en vertegenwoordigers van de Europese Commissie uit te nodigen."
Dit jaar is de locatie Almería in Zuid-Spanje en zal weer een heleboel expertise uit praktijk en research aanwezig zijn. Daarnaast vormen researchactiviteiten met betrekking tot de huidige uitdagingen een interessante focus op zowel groenten als fruit, vervolgt Braunstein. "En natuurlijk is er weer een uitwisseling met de Europese Commissie en vertegenwoordigers van financieringsorganisaties uit verschillende landen. Met de hulp van onze lokale partner COEXPHAL zijn we erin geslaagd toegang te krijgen tot deskundige sprekers."
De toegenomen deelname van vertegenwoordigers uit Italië en Spanje is een van de hoekstenen van de strategie van het organisatieteam voor de toekomst, zei hij. "Een ander aandachtspunt is de uitwisseling tussen Europese telers van groenten en fruit en de retail, die altijd nodig is. Het intensieve overleg met de financieringsinstanties en de Europese Commissie is bedoeld om bij te dragen aan een eerlijker financieringsproces binnen de praktijk. Een uitdaging voor ons als organisatoren is het vinden van langdurige sponsorpartners, wat nodig is om de kwaliteit van het evenement te handhaven," besluit Braunstein.
Voor meer informatie:
Wolfgang Braunstein
gfa - consulting gmbh
Franz-Bruckner-Gasse 15
A-8160 Weiz, Oostenrijk
Tel. +43 (0)3172 93080
office@gfa.co.at
www.gfa.co.at