Zonnepanelen, dubbele schermen, LED-verlichting en camera's worden gebruikt om de gewassen te scouten op ziekten, plagen en gebreken. Verschillende nieuwe technieken zijn zichtbaar in de nieuwe teeltlocatie van Nordic Greens, maar er gebeurt nog veel meer binnen dit nieuwe semi-gesloten slateeltbedrijf.
"We hebben een aangepast systeem gecreëerd dat ons in staat stelt om te telen met de laagst mogelijke milieu-impact," zegt teler Mads Pedersen van Nordic Greens, een Deense kasteler. Hij verwacht zowel de retail- als de foodservicemarkt te kunnen bedienen met zijn indoor geteelde Teenleaf-sla.
"Elke keer dat je sla spoelt of droogt, verkort je de houdbaarheid of raak je het zelfs handmatig aan. Met het teeltsysteem vermijden we dit allemaal, wat resulteert in een smakelijk product met een houdbaarheid tot twee weken."
Mads Ulrich
Uitdagingen voor telers in de vollegrond
Nadat hij zijn bedrijf met succes had uitgebreid met tomaten, komkommers, paprika's en cannabis, besloot Mads Pedersen om zich te wagen aan de slateelt in Europa, een beslissing die werd ingegeven door de toenemende uitdagingen voor telers van vollegrondsteelten, met name in Zuid-Europa. Problemen zoals waterschaarste in Spanje en de toenemende dreiging van Fusarium hebben de slateelt in de open lucht steeds moeilijker gemaakt. Om een constante slatoelevering te garanderen, zijn retailers op zoek naar alternatieve oplossingen.
Mads legt uit dat Nordic Greens kansen zag in het telen van Teenleaf- soorten, een segment dat nog grotendeels onontgonnen is in Europa, waardoor er een nieuw marktsegment voor het kasbedrijf ontstond.
"We telen wel een paar kroppen, maar ons hoofdproduct is Teenleaf, een nieuw segment voor de Europese markt. Het is een kruising tussen Romaine en ijsbergsla en heeft een zoetere en knapperigere smaak vergeleken met het standaard marktaanbod. Hoewel we voor onze andere groenten vooral contact hebben met retailers, verwachten we nu de helft van onze teelt te verkopen aan de foodservice, waarvoor we een speciaal team hebben opgericht."
Het nieuwe kantoor, plus de enorme teeltlocatie erachter
De sla gaat voornamelijk naar Denemarken en Zweden, hoewel verdere export mogelijk is dankzij de langere houdbaarheid. Hun missie gaat echter verder dan alleen het telen en exporteren van sla. "We wilden een echt duurzaam systeem creëren," benadrukt Mads. "We verbouwen alles met behulp van onze eigen zonnepanelen, met een sterke focus op het telen van sla van hoge kwaliteit met een minimale impact op het milieu."
Geavanceerde automatisering
Eén van de belangrijkste innovaties in het slateeltbedrijf van Nordic Greens is de geavanceerde automatisering. Van het zaaien tot het verpakken is elke stap in het teeltproces volledig geautomatiseerd, waardoor er minder menselijke tussenkomst nodig is.
Ondanks het feit dat er verschillende systemen op de markt zijn, koos het team van Nordic Greens ervoor om een eigen systeem te ontwikkelen. "We kunnen niet alle details onthullen, maar ons systeem is effectiever en duurzamer," onthult Mads. "We gebruiken minder veen, optimaliseren het watergebruik en minimaliseren de benodigde ruimte, terwijl we de impact op het milieu laag houden."
Het opzetten van de locatie bracht aanzienlijke uitdagingen met zich mee. "Het is een volledig nieuw systeem, met input van 10 internationale leveranciers. Gezien het aantal nieuwe machines dat voor het eerst moet samenwerken, was coördinatie van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat alles functioneert zoals ontworpen," legt hij uit. Hij onderstreept dat de opstelling enorm verschilt van een teeltbedrijf voor tomaten of cannabis. "Als één machine niet goed werkt, heeft dat invloed op de hele operatie. Het runnen van een slakas lijkt veel meer op het opzetten van een fabriek, zou ik zeggen."
Camera's voor gewasbewaking
Nordic Greens gebruikt camera's om gewassen te monitoren, plagen, ziekten en tekorten te identificeren en gegevens te verzamelen over gewasgroei en opbrengstvoorspellingen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de teeltstrategie te verfijnen. "Vergeleken met de vele variabelen die van invloed zijn op de komkommer- of tomatenteelt, is een slateelt zeer consistent, waardoor het gemakkelijker is om AI te implementeren in de teeltstrategie."
Andere technologieën zijn onder andere een volledig dimbare en aanpasbare LED-installatie, gevoed door zonnepanelen, waarmee het teeltteam verschillende spectrums kan aanpassen gedurende de levenscyclus van de plant. "Het is net als het creëren van het juiste meststoffenrecept: je wilt dat de plant profiteert van het ideale recept voor elke groeifase."
Teler in de bestuurdersstoel
Wat is de rol van de teler met al deze technologie? "Nou, er is nog steeds een belangrijke rol voor de teler", lacht Mads. "Mensen kunnen leren hoe ze een systeem moeten bedienen, maar om efficiënt en winstgevend te zijn, moet je ook aandacht besteden aan de details en begrijpen hoe je moet telen. We hebben dit gezien in vertical farming: ook al is een systeem geautomatiseerd, je moet nog steeds een ervaren teler zijn. Het is alsof je een Red Bull raceauto koopt, maar zonder Max Verstappen om hem te besturen, win je misschien niet."
Mads heeft al veel aanvragen voor dit systeem ontvangen en onderzoekt momenteel een concept om het ook beschikbaar te maken voor andere telers, aangezien het overal ter wereld kan worden toegepast. "We overwegen mogelijke partnerschappen om dit concept te implementeren. Er is veel interesse omdat het kan worden aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden. In het Midden-Oosten zouden we bijvoorbeeld alleen extra koeling hoeven te installeren", noemt hij als voorbeeld.
"Het systeem zou echter hetzelfde blijven. We hebben een verticaal concept binnen een kas gecreëerd: volledig geautomatiseerd, met het beste van de hypermoderne fabriek, terwijl we profiteren van natuurlijk zonlicht."
Voor meer informatie:
Mads Ulrik Pedersen, CEO
Nordic Greens
217 Assensvej, 5250
Odense, Denemarken
Tel: +45 659 62 927
[email protected]
www.nordicgreens.dk