Westland wil invoering plattelandswoningen

Er is veel te doen over glastuinbouwgrond in Westland. Woningbouw en glastuinbouw zitten elkaar regelmatig in de weg. Het is strijden om ruimte. De gemeente werkt momenteel aan legalisering van oud strijdig gebruik van grond én ook kijkt de gemeente naar voormalige agrarische bedrijfswoningen.

Voor die voormalige agrarische bedrijfswoningen wil het gemeentebestuur nu de optie van het omzetten naar een plattelandswoning beschikbaar maken, zoals die ook in omringende gemeenten al beschikbaar is. Dat werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt door coalitiepartij Westland Verstandig.

De gedachte achter invoering is dat de bewoner van een plattelandswoning de hinder van een nabijgelegen glastuinbouwbedrijf voor lief moet nemen. Plattelandswoningen zijn agrarische woningen die geen burgerwoning kunnen worden omdat de kas, de bedrijfsruimte of de warmtekrachtkoppeling (wkk) te dichtbij staan. Door de bestemming te wijzigen van agrarisch naar plattelandswoning wordt dat probleem opgelost, stellen voorstanders.

Invoering van het fenomeen plattelandswoningen is opgenomen in het coalitieakkoord. Coalitiepartij Westland Verstandig is voorstander van de invoering en heeft invoering nu voorgesteld. Een informatieavond over het onderwerp, die voor maandagavond 18 september gepland stond, gaat niet door. Op een later moment volgt een dergelijke avond alsnog.

In oktober legt het college een ontwerp bestemmingsplan ter visie, weet het Algemeen Dagblad. De gemeenteraad kan daarna in december dat plan vaststellen.

Voor enkele LOS-percelen zou het fenomeen plattelandswoning een oplossing kunnen zijn, meent Westland Verstandig. Over het bestemmingsplan Legalisering Oude Strijdigheden (LOS) moeten ook nog knopen doorgehakt worden. Het bestemmingsplan voorziet in de legalisatie van strijdige situaties in het glastuinbouwgebied die zich reeds voor 4 december 2008 voordeden (toen meerdere gemeenten samen Westland gingen vormen).

Er heeft tot begin deze maand een lijst met ruim 170 percelen ter inzage gelegen. Ook is er al een tweede lijst met percelen die die niet in de eerste ronde zijn meegenomen. Hiervoor is nog geen ontwerp bestemmingsplan opgesteld.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.