Hightech tomatenteelt in Zuid-Italië dankzij Nederlandse kassen

Het Zuid-Italiaanse teeltbedrijf F.lli Lapietra, met de broers Enzo, Lino en Giovanni, heeft besloten ook komkommers te telen in de kas. In 1992 ging Enzo Lapietra naar Nederland, geïntrigeerd door de teelttechnieken aldaar. Hij leerde er de komkommerteelt op substraat kennen. Terug in Apulië besloot hij samen met zijn broer Lino de Nederlandse weg in te slaan met de teelt van tomaten. De keuze viel natuurlijk niet toevallig op dit gewas. Het is immers een van de hoofdingrediënten van de Italiaanse keuken.

Enzo en Lino Lapietra behoren tot de eersten in Italië die groenten telen in kassen met een zeer hoog technologisch gehalte.

In 1997 begonnen de twee broers met de bouw van hun tomatenkassen en in 1999 namen ze de eerste kas met substraatteelt in gebruik. Het bedrijf ligt in Monopoli, in de provincie Bari, niet ver van zee en is omgeven door eeuwenoude olijfbomen.

De planten in de kas worden tot 13 meter lang.

Cherrytomaten van hoge kwaliteit

Gezonde en veilige teelt
Het bedrijf teelt tomaten en komkommers op substraat. Het resultaat is een aanbod van nikkelvrije en residuvrije groenten. De planten worden verticaal opgebonden, waardoor het gebruik van het kasvolume wordt geoptimaliseerd, de microklimatologische omstandigheden tussen de planten worden verbeterd en de lichtvangst door de bladeren wordt gemaximaliseerd.

Lapietra teelt komkommers op een areaal van 2,5 hectare. Op de overige 12,5 hectare worden tomaten geteeld.

Technologische innovatie
Het areaal van het bedrijf beslaat ongeveer 15 hectare. Dankzij de bouw in 2019 van een glazen kas uitgerust met een LED-belichtingssysteem wordt jaarrond een aanbod van hoge kwaliteit gegarandeerd, zelfs in die maanden van het jaar waarin er minder licht is.

Zicht vanuit de lucht op de kassen van Lapietra

Producten en certificeringen
Er is voor de consument een zeer ruime keuze uit verschillende soorten tomaten: rode, gele en groene cherrypruimtomaten, cherrytomaten, zwarte tomaten, gestreepte tomaten, premium groene tomaten en trostomaten, naast komkommer. De belangrijkste klanten zijn supermarktketens in Midden- en Zuid-Italië, al gaat ook een deel van het product naar Noord-Italië. De consumentendoelgroep is vrij breed, met verschillende voedingsbehoeften. Het bedrijf beschikt ook over talrijke certificeringen die een toegevoegde waarde bieden aan het merk Lapietra, aangezien ze een bevestiging zijn van de hoge kwaliteitsnormen in het teeltproces (SQNPI, GlobalGAP, GRASP, IFS, Nickel Free en Zero Residue).

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Lapietra
C.da Stomazzelli 82/C
70043 Monopoli (BA) - Italië
Tel: +39 368 569363
info@fratellilapietra.com
https://fratellilapietra.it/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.