Terwijl telers en exporteurs hard werkten om zich voor te bereiden op seizoen 2023-2024, werkte Moeder Natuur niet mee. Naast structurele problemen, zoals droogte, registreerde het land een temperatuurrecord van 50°C, gevolgd door de zwaarste aardbeving in een eeuw. Hoe zal dit het seizoen beïnvloeden? Mostapha Mohattan, een Marokkaanse AGF-exporteur, geeft zijn visie.
"Vorig jaar waren de weersomstandigheden al moeilijk, maar zijn we er toch in geslaagd om de schade binnen de perken te houden en een vrij bevredigend seizoen af te sluiten. Dit jaar ziet het er nog ingewikkelder uit," waarschuwt Mostapha.
"Allereerst hadden we een extreme hittegolf die gepaard ging met sterke en verzengende wind. De regio Souss Massa, van waaruit de meeste vroege groenten naar Europa worden geëxporteerd, werd getroffen. Vooral de kasgewassen zijn getroffen, met verwoestende gevolgen voor bepaalde producten en telers. We kunnen de omvang van de schade niet kwantificeren, sommige telers verloren een deel van hun areaal en anderen alles en moesten herbeplanten."
"Gelukkig werd het planten voor sommige telers uitgesteld door problemen met de levering van bepaalde zaden en zijn ze na de hittegolf aan de slag gegaan. Een ander probleem dat het begin van dit seizoen markeert is de stijging van de brandstofprijzen die Marokko onlangs heeft meegemaakt, wat duidt op een stijging van de teeltkosten," voegt de exporteur eraan toe.
De meest getroffen producten zijn volgens Mostapha de vroege groenten: paprika's en chilipepers van alle rassen. "Maar de daling van de export zal niet alle kopers treffen," zegt Mostapha. "Europese importeurs die al contracten en partnerschappen met Marokkaanse telers hebben, zullen gegarandeerd normale hoeveelheden ontvangen, met misschien een kleine vertraging. Importeurs die geen contracten hebben zullen producten van Marokkaanse of andere oorsprong moeten betrekken van de grote Europese groenten- en fruitmarkten, zoals de Sint-Carlesmarkt in Perpignan of die van Barendrecht in Nederland."
De vertraging van de gewasvervanging en de start van het seizoen zal volgens de schattingen van Mostapha oplopen tot ongeveer een maand, wat overeenkomt met eerdere schattingen.
De aardbeving zal geen impact op de oogst hebben, omdat het vooral kleinschalige telers betreft, maar kan wel voor aanzienlijke complicaties zorgen. "De aardbeving heeft veel levens geëist die direct of indirect te maken hebben met de tuinbouw. Er zijn geen woorden die deze pijn kunnen verzachten, maar al mijn gedachten en die van het hele Fructimoor-team gaan uit naar de slachtoffers van deze tragedie en hun families." Veel telers vrezen dat de aardbeving gevolgen zal hebben voor het arbeidsaanbod.
"We doen ons best om de markt te bevoorraden, Marokkaanse telers hebben veel ervaring met moeilijke omstandigheden en zullen bewijzen dat ze tegen de situatie opgewassen zijn," zegt Mostapha.
"Bij Fructimoor hebben we ons netwerk uitgebreid naar meer dan 40 Marokkaanse telers en een deel van ons team in Souss Massa is gemobiliseerd om importeurs die de regio en de plantages willen bezoeken te verwelkomen. Twee van onze verkopers reizen momenteel door Europa om de behoeften van onze klanten en partners voor het volgende seizoen te bespreken en zijn ook bezig nieuwe contracten met nieuwe klanten in Spanje, België, Nederland, Duitsland en Denemarken af te sluiten om tekorten te voorkomen."
Mostapha besluit met een bericht aan de retail en importeurs: "We starten het seizoen in oktober met de lange "kappia" rode paprika's die GlobalGAP, SMETA en BRC gecertificeerd zijn. Tot het einde van het seizoen kunnen we twee volle vrachtwagens per week exporteren."
Voor meer informatie:
Mostafa Mohattan
Fructimoor
+33659752318 / +212656873543
[email protected]
www.fructimoor.com