Nieuwe koers voor Polak’s Tuinderij: Groenten komen weer van eigen land

Na een dag van verbouwen is boerderijwinkel Polak’s Tuinderij heropend. Naast het nieuwe interieur, staat de heropening symbool voor een nieuwe koers gericht op vers en lokaal. Na ruim 17 jaar is er weer nieuw leven geblazen in de tuinderij. Tuinder Dirk-Jan Polak is daarmee de vierde generatie op het land. Ook worden de groenten direct vers gesneden en is het gebruik van verpakkingsmateriaal drastisch afgenomen.

Bron: Facebook Polak's Tuinderij

Boerderijwinkel uit 1968
Polak’s Tuinderij zit op de Albrandswaardsedijk in Poortugaal. In de omgeving is de groentewinkel al generaties lang een begrip. De vader van Dirk-Jan zette de boerderijwinkel op in 1968 met producten uit eigen tuinderij. Het groeide uit tot een serieuze versmarkt met een divers aanbod dat werd aangevuld met producten van omliggende boeren. Na 17 jaar uitbating kwam het bedrijf twee jaar geleden weer op de markt. Dirk-Jan Polak twijfelde geen moment. ”Het draait goed én er zit historie. Al die jaren dat het onder een andere naam was verhuurd, bleven de mensen in het dorp ook zeggen dat ze groente bij Polak gingen halen.’’

Nu is het bedrijf weer terug in de familie. Het grootste verschil? Er komen weer verse groentes uit eigen tuinderij.

Van grond naar mond
Polak merkt dat er steeds meer vraag is naar lokale producten. Daarom besloot hij om de tuinderij van zijn vader nieuw leven in te blazen en zelf vollegrondsgroenten te gaan telen. Hij teelt 40 verschillende groenten van boerenkool en pompoen tot verse kruiden: “In de supermarkt zie je grote volumes van hetzelfde liggen. Wij hebben een veel diverser aanbod. Seizoensgebonden, overwegend onbespoten en op kleine schaal. Een groot deel komt uit
eigen tuinderij en we vullen aan met producten uit de omgeving.”

Verse producten van boeren uit de buurt
Ook bedrijfsleider Sander Nootenboom staat helemaal achter de koerswijziging. Hij is een echte groentespecialist en stond twintig jaar geleden al bij Polak senior in de winkel. Na jaren gewerkt te hebben voor een ander groente- en fruitbedrijf nam hij alle opgedane kennis twee jaar geleden weer mee terug naar Polak’s Tuinderij.

Afgelopen jaren zorgde hij voor een aantal veranderingen zoals het inkopen van zoveel mogelijk lokale producten: “De boer op de dijk levert andijvie, spitskool en aardappelen. De honing komt van de imker in de Hoeksche Waard en melk komt van Hoeksche zuivel. De kwaliteit van lokaal is beter. De producten zijn steviger en mooier omdat ze super vers zijn.” Hij merkt dat klanten dat ook kunnen waarderen: “Als mensen een bosje salie willen, dan lopen we gewoon achterom naar het land om het vers te plukken. En dan geef ik ze ook nog een zonnebloem mee!”

Bron: Facebook Polak's Tuinderij

Eigen snijderij
Ook de eigen snijderij is een idee van Sander. Dit maakt de voorgesneden groente extra vers. Een heel ander verhaal dan in de supermarkt, want daar wordt gas toegevoegd om de producten langer goed te houden. “Hier staan de groenten ‘s ochtends nog in het land en ‘s middags zitten ze in de soepgroente. Dat geeft een smaak die je in de supermarkt nooit vindt.”

Toekomstbestendig
Naast het vergroten van het lokale aanbod en de eigen snijderij zijn er meer duurzame veranderingen. Zo is het verpakkingsmateriaal afgelopen jaren drastisch verminderd. Polak: “We zijn overgestapt van plastic naar papier en mensen nemen een eigen zakje mee. Dat
zorgde voor een afname van 80% verpakkingsmateriaal.” Het bedrijf dat al vier generaties in de familie zit is nu helemaal klaar voor de toekomst.

Bron: Polaks Tuinderij

Voor meer informatie:
Polak's Tuinderij - VersPunt Albrandswaard
Albrandswaardsedijk 177
Poortugaal
T: 010-5019005
winkel@polakstuinderij.nl
www.polakstuinderij.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.