Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nitraatarme voeding voor nieuw aardbeienproduct

Aardbeientelers Michiel en Petra Penninx ontwikkelden het afgelopen jaar een nieuw product, Chielkes Aardbeien. Teler Michiel, die op 1 hectare in Helenaveen teelt, liep al een tijdje met het idee rond voor een nieuw soort teeltwijze. Hij besloot aan te kloppen bij ZON voor hulp en advies. Ook werd samengewerkt met marketingbureau DROPS.

Michiel: “Het idee voor de Chielkes Aardbeien is ontstaan doordat we er, net als andere telers, tegenaan liepen dat aardbeien vatbaar zijn voor bepaalde ziektes en plagen, waaronder meeldauw, bladluis en witte vlieg. Voor enkele van de meest voorkomende plagen en ziektes zijn nog geen biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkeld. Toch zagen we er niets in om niet-biologische bestrijdingsmiddelen te blijven gebruiken, zelfs niet als we binnen de veilige marges zouden blijven. We hebben dus naar een andere manier gezocht om deze ziektes en plagen te slim af te zijn, en dat is ons uiteindelijk gelukt. Door de plant namelijk nitraatarme voeding te geven, blijft het nitraatgehalte in de plant laag, waardoor deze veel minder aantrekkelijk is voor insecten en schimmels. Zo kunnen we dus voorkomen dat de plant en de vruchten aangetast worden.”

Naast deze bijzondere eigenschap, zijn de Chielkes nog op andere punten onderscheidend. Zo wordt de verpakking volledig duurzaam geproduceerd van gerecycled papier. Verder krijgen de planten met behulp van de ‘nanobubble technologie’ heel ‘schoon’ water, worden ze op natuurlijke wijze bestoven door bijen en hommels en worden er vogels ingezet voor de bestrijding van rupsen en andere ongewenste insecten. Ten slotte laten ze de aardbeien bewust optimaal rijpen aan de plant, zodat ze lekker zoet smaken. Een bijkomend voordeel van de andere voeding die de aardbeienplanten krijgen, is ook nog dat het de houdbaarheid verbetert.

Voor Chielkes Aardbeien is het uitbreiden van de afzetkring de grootste uitdaging de komende tijd vertellen de telers en Linda Naus van ZON in dit complete artikel.

Voor meer informatie:
Aardbeienkwekerij Penninx
Chielkes Aardbeien
[email protected]
www.chielkesaardbeien.nl

Publicatiedatum: