Wieger Wamelink over kweken van ruimtebamboe

Het thema van de Wageningen Experience Day is "105 jaar in de toekomst". Wieger Wamelink is een onderzoeker die zijn blik op de toekomst richt. Zijn project "Food for Mars and Moon" heeft een hoog sciencefictiongehalte. Tijdens de Wageningen Experience Day, 7 oktober, vertelt Wamelink uitgebreid over zijn project bij onder andere één van de twee talkshow-sessies van het evenement.


Onderzoeker Wieger Wamelink

Kunnen we planten kweken op Mars en de maan? Die vraag hield Wamelink zo bezig, dat hij in 2013 het project Food for Mars and Moon startte. De ecoloog en exobioloog, oftewel ruimtelandbouwer, geeft desondanks aan zelf niet zo nodig naar Mars te hoeven: “Ik vind het veel te ver vliegen. Je bent minstens zes maanden onderweg om er te komen. Naar de maan wil ik wel, daar kun je in twee dagen zijn. En voordat we daadwerkelijk naar Mars vliegen is het waarschijnlijk al 2030 en dan ben ik te oud om op een van de eerste reizen mee te mogen.”

Het project bracht Wamelink al wel op tal van plekken op deze wereld en ook na tien jaar zit hij nog niet stil. Afgelopen zomer gaf hij lezingen op het The Future of Life Sciences Symposium in Utrecht en discussieerde hij bij het DocuScience-evenement 'Holy shit’ op de campus over de vraag ‘hoe jouw poep de wereld kan voeden’.

Oplossingen voor ruimteteelt
Bovendien was Wamelink deze zomer druk met de Summer School voor jonge onderzoekers en studenten. Wamelink: “Dit programma moedigde hen aan om oplossingen te bedenken voor ruimteteelt en tegelijkertijd na te denken over onderwerpen op het gebied van energie, gezondheid, voedsel en duurzaamheid. Gedurende de twee weken kregen ze in de ochtend les, en in de middag konden ze deelnemen aan experimenten op locaties in Nederland, de VS, China en andere locatie.”

De samenwerking leverde nieuwe inzichten op, vertelt Wamelink: “Onderdeel van de Summer School was het oplossen van het perchloraatprobleem. Perchloraat is een gifstof die standaard niet in de simulanten voor de Marsbodem, maar wel in de Marsbodem zelf zit. De stof is zeer gevaarlijk voor mensen, maar ook voor planten. Een groep studenten kwam met een innovatieve oplossing.”

Ook op andere vlakken is het project nog volop in ontwikkeling. Wamelink: “Wat een leuk experiment was, dat net door Emke Mooney is afgerond, is het kweken van bamboe op Marsgrond. Dat experiment was succesvol en voor zover ik weet volstrekt nieuw. Het idee erachter is dat bamboe als bouwmateriaal kan dienen en de vezels kun je gebruiken voor het maken van kleding.”

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.