De efficiëntie van zonnecellen verbeteren en duurzame insecticiden ontwikkelen met een schimmel die insecten in zombies verandert: vanaf september start een tweede groep promovendi binnen de community Science for Sustainability aan de Universiteit Utrecht. Universiteit Utrecht laat weten dat de onderzoeksprojecten door de studenten zelf zijn ontworpen, interdisciplinair zijn en over maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid gaan.
Duurzame insecticiden ontwikkelen met een schimmel die insecten in zombies verandert
Romy Jonkergouw gaat onderzoeken of bepaalde schimmels kunnen fungeren als alternatief voor insecticiden die slecht zijn voor het milieu. De promovendus richt zich in het bijzonder op de schimmel Ophiocordyceps die insecten in zombies verandert. In het onderzoek wordt ingezoomd op de werking van bepaalde eiwitten (effectoren) van de schimmel die zich richten op bepaalde receptoren van de cel van een insect (G-proteïne gekoppelde receptoren). Deze eiwitten en de receptoren zouden de basis kunnen vormen voor nieuwe, biologisch afbreekbare insecticiden.
Jonkergouw volgde de master Infection & Immunity aan de Universiteit Utrecht. In hun onderzoek combineren ze nieuwe methoden om eiwitten te analyseren met een relatief onbekend gebied in de biologie: de interactie tussen schimmel en insect.
Meer efficiënte zonnecellen
Zonnecellen en andere materialen die licht omzetten in elektriciteit zijn niet efficiënt. Dit staat grootschalige toepassing van deze vorm van duurzame energie in de weg. Vijftig procent van het energieverlies van zonnecellen wordt veroorzaakt door een mismatch tussen bepaalde eigenschappen van zonlicht en het materiaal dat wordt gebruikt om ze te bouwen. In haar onderzoek wil Ayla Dekker een nieuw materiaal ontwikkelen dat de vorm van zonlicht aanpast. Hierdoor kan het materiaal een groter deel van het zonlicht (meer golflengtes) omzetten in elektriciteit en wordt het efficiënter.
Dekker volgde de masteropleiding Nanomaterials Science aan de Universiteit Utrecht. In haar onderzoeksproject combineert ze natuurkundige en scheikundige disciplines.
Bron: Universiteit Utrecht