Stikstof en kalium spelen sleutelrol bij opname voedingselementen

In het project Fossielvrije teelt Tomaat is sinds 2018 veel aandacht besteed aan het monitoren en het verbeteren van de voedingsopname. In de winter werd vooral veel kalium aangeboden in het druppelwater om wankleurigheid te voorkomen en de vruchten snel te laten rijpen. Bij Kas als Energiebron is te lezen dat bij verlaagde gewasverdamping ten gevolge van een lager energieverbruik meer kalium in de voeding nodig is.

Bij de overgang naar de onbelichte zomerperiode werd de eerste vier jaren overgeschakeld naar een voedingsschema met minder kalium en veel meer calcium. Daarbij kwam soms magnesiumgebrek voor in de bladeren en was het calciumgehalte in de jonge vruchten te laag. Dit had tot gevolg dat aan het einde van de teelt neusrot optrad.
Om neusrot te voorkomen werd in eerste instantie de EC verhoogd om de voedingsopname te stimuleren. Hierdoor werd het calciumgehalte in de jonge vruchten wel iets hoger, maar het drogestofgehalte van de geoogste vruchten nam aanzienlijk toe waardoor er productie verloren ging.

Voedingsopname
Op basis van de ervaringen in de winterperiode is dit jaar voor een andere voedingsstrategie gekozen en om ook in de zomer meer kalium te geven in vergelijking met voorgaande jaren. Kalium speelt een sleutelrol in de verdeling van de voedingsstoffen en mineralen in de plant. Indien er te weinig kalium beschikbaar is, neemt het droge stof gehalte in de jonge bladeren en de vruchten toe. De mineralengehaltes, waaronder calcium, nemen daarbij af.

De hele tekst is hier te lezen bij Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.