Pepe Blanco, van Cristalplant: "Angst voor trips in paprika en ToBRFV in tomaat"

"Bottleneck bij kwekerijen in Almería door vertraging aanplant"

Het kasgroenteseizoen in Almería loopt vertraging op dit jaar. Ook de kwekerijen in de provincie die de planten aanleveren, merken het op. Ze spreken van een bottleneck in deze eerste weken van aanplant. "In de zomer hebben we de eerste paprika- en tomatenplanten al klaar, maar door de problemen met plagen aan het begin van vorig seizoen nemen de telers nu een afwachtende houding aan. Er is veel angst voor Thrips parvispinus in de paprikateelt en nog meer voor ToBRFV in tomaat. Het gevolg is dat het seizoen zo'n twintig dagen achteroploopt", legt Pepe Blanco van Cristalplant uit.

"Om deze reden hebben we dit jaar bij Semilleros Cristalplant besloten dat niemand de kassen mag betreden waar onze planten worden gekweekt, om elke vorm van overdracht van virussen en plagen vanuit de omgeving te voorkomen. Vorig jaar hadden we de bezoeken van telers al teruggebracht tot slechts één dag per week, maar dit jaar achten we het verstandigst om onze deuren potdicht te houden. De overdracht van virussen zoals ToBRFV vindt immers via contact plaats en we hebben gehoord dat bedrijven die analyses in hun faciliteiten hebben uitgevoerd het virus zelfs op de voetsteunen in de kantoren hebben aangetroffen."

"Wat de bestellingen betreft, zien we dit jaar een dalende trend in paprika. We hebben nog altijd 33 miljoen paprikaplanten voor 2023/2024, maar dat is toch 1,5 miljoen planten minder dan vorig jaar."

"Onze productie in het tomatensegment verhoogt daarentegen wel, vooral van geënte tomaat, waar we ruim boven het niveau van vorig jaar zitten. Zaadbedrijven hebben uitstekend werk geleverd door veel resistente rassen te ontwikkelen en te promoten en het lijkt erop dat dit telers heeft aangemoedigd om dit jaar tomaten te planten."

Het plaatje bij industrietomaat is dan weer helemaal anders, zegt Pepe Blanco. "Doorgaans kweken we veel planten voor de provincie Sevilla, maar met de droogte daar zijn ook de orders flink opgedroogd. Een klant die normaal gezien 80 miljoen planten bestelt, heeft dit jaar maar 10 miljoen gevraagd."

"Aubergine doet het uitstekend bij ons. Het is dan ook een gewas dat beter bestand is tegen plagen en ook minder arbeid vergt. Dit jaar wijst alles erop dat er een grote hoeveelheid zal worden aangeplant."

"Courgette wordt nu volop aangeplant en onze verkoopcijfers liggen boven die van vorig jaar. Hoewel het nog steeds vaak een tweede keusgewas is, zien we toch dat veel telers er meer geld in hebben geïnvesteerd, met name in een groter aantal planten van duurdere rassen die bewezen resistentie hebben tegen virussen. Vorig jaar hebben veel telers hele kassen moeten rooien, waardoor ze dit jaar het zekere voor het onzekere nemen en duurder, maar resistenter plantmateriaal kopen."

"Over komkommer kunnen we nog niet veel zeggen, want de aanplant vindt later plaats, maar de bestellingen lijken toch hoger dan vorig jaar. In totaal denken we 10 miljoen planten op te kweken en 1,5 miljoen enten te maken."

Als we de meloenplanten en de vollegrondsgroenten erbij optellen, zal Cristalplant in 2023 zo'n 202 miljoen planten hebben gekweekt. De activiteit van de kwekerijen is de noodzakelijke eerste stap die het Spanje mogelijk maakt om de belangrijkste groente- en fruitteler in de EU te zijn, met meer dan 26% van de Europese teelt, en de zevende wereldwijd.

"Onze omzetcijfers zullen in 2023 stijgen, en daarna zullen ze nog verder groeien na de opening van een nieuwe faciliteit die we in Cabo de Gata hebben aangeschaft", vertelt Pepe.

Voor meer informatie:
Grupo Cristalplant
Tel.: +34 950 565 032
Paraje La Cumbre s/n
04717 San Agustín, El Ejido (Almería) - Spanje
https://cristalplant.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.