Extreme aanpassingsmechanismen ontrafeld van spintmijt

De spintmijt heeft veel ontgiftingsmechanismen om zich te beschermen tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen en chemische plantenverdediging. Onderzoekers Marilou Vandenhole en Berdien De Beer hebben deze mechanismen in kaart gebracht. Dat meldt de Universiteit van Gent.


De spintmijt Tetranychus urticae

De spintmijt Tetranychus urticae is één van de meest vraatzuchtige landbouwplagen in de wereld. Deze planteneters gedijen op een recordaantal verschillende planten en gewassen en brengen gigantische schade toe aan de wereldwijde land- en tuinbouw. Hoewel ze bestreden worden met chemische gewasbeschermingsmiddelen en planten zich sterk verdedigen tegen vraat met chemische oorlogsvoering, kunnen mijten snel specifieke ontgiftingsmechanismen aan- en uitschakelen om zich aan te passen aan deze toxines.

Hoe ze dat doen, was tot nu te niet bekend, niet alleen bij mijten maar ook andere geleedpotigen. Met behulp van genetische experimenten ontrafelden deze onderzoekers welke genetisch variatie verantwoordelijk is voor verschillen in de specificiteit en kracht van de ontgiftingsmechanismen (een eQTL experiment).

Ze constateerden dat één specifieke plaats in het genoom verantwoordelijk is voor grote verschillen in de expressie van genen die een rol spelen in adaptatie en ontgiften tussen de onderzochte populaties. Hiermee ontdekten ze ook een nieuwe familie transcriptie factoren, met name eiwitten die het aan- en uitschakelen van genen aansturen. De aanwezigheid van een grote en unieke familie van deze genen in T. urticae verklaart mogelijk hoe deze organismen zich zo snel kunnen aanpassen aan verschillende planten. Het verklaart ook hoe ze zo snel resistentie kunnen ontwikkelen tegen gewasbeschermingsmiddelen. De ontdekking kan dan ook leiden tot een beter bestrijding van deze plagen.

Het rapport van de onderzoekers is hier te bekijken.

Bron: Universiteit Gent


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.