Interaspa praxis 2023: Praten met telers die 'op geen enkele beurs vertegenwoordigd zijn'

Op 6 en 7 september nodigde Asparagus Handels- und Vertriebs GmbH opnieuw bezoekers uit op Interaspa in Sandhatten, Nedersaksen. Het tweedaagse vakevenement voor de asperge- en bessensector vindt om de twee jaar plaats en heeft zich in de loop der jaren vooral bij telers uit Noord-Duitsland geprofileerd. Exposanten zijn voornamelijk veredelaars, plantenvermeerderaars evenals talrijke leveranciers en dienstverleners op het gebied van landbouw-, planten- en verpakkingstechnologie, tunnel- en kassenbouw, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen evenals software en oogstbewakingssystemen. Ondanks het lagere bezoekersaantal kunnen zowel de exposanten als de organisatoren terugkijken op een geslaagde editie.

Klik hier om direct naar de volledige fotogalerij te gaan


Met de klok mee: Team Limgroup: Roland Sweijen, Ton Smolders, Stefan Pohl en Sjoerd Gipmans, Renske Arnts en Claudia Schmitz-Hübsch zijn de nieuwe vertegenwoordigers van Van den Elzen in Duitsland, Frank Goertz, en Wijnand Visser (r) van Cyklop samen met zijn Duitse collega

Buitengedeelte met demonstratie biedt meerwaarde
Interaspa begon ooit als een bescheiden tuinbouwbeurs met machinedemonstraties en veldshows. Vanuit deze basis ontwikkelde zich in de loop der jaren een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Noord-Duitse asperge- en bessensector. Vandaag de dag heeft de beurs twee exposantententen en een uitgebreid buitenterrein met permanente machinedemonstraties. "Deze unieke combinatie, evenals het gevarieerde aanbod van exposanten, blijft Interaspa onderscheiden. Voor ons is de beurs ook een mooie kans om met telers te praten die anders op geen enkele beurs vertegenwoordigd zijn," aldus een exposant.

Personeelstekort aanpakken en efficiëntere processen
Het is algemeen bekend dat de teeltkosten in de groenten- en fruitteelt de afgelopen twee jaar zijn gestegen. Automatisering en digitalisering zijn dringend nodig om de personeelskosten te verlagen, vooral met het oog op de verhoging van het minimumloon, en om het hoofd te bieden aan het toenemende tekort aan personeel en geschoolde werknemers. Tot de hoogtepunten van de beurs van dit jaar behoorden autonome oogstrobots voor asperges en zachtfruit, geautomatiseerde aspergeploegen en sterk geautomatiseerde schil-, verpakkings- en weegtechnologie voor een breed scala aan producten. Ondanks meerdere crises en aanzienlijke kostenstijgingen lijkt er nog steeds bereidheid te zijn om te innoveren en te investeren in de sector.

Veredeling: late in plaats van vroege rassen
Voor de erkende veredelingsbedrijven en plantenvermeerderaars is Interaspa ook een uitgelezen kans om nieuwe asperge- en bessenrassen in de schijnwerpers te zetten. Vooral in de aspergesector lijkt de markt te neigen naar late in plaats van vroege rassen. "In de late rassen is er lang niet zoveel keuze als in de vroege en middenrassen. Wij zien dit als een interessante taak voor ons als veredelaars," zegt een woordvoerder van Bejo Samen GmbH, dat nu een veelbelovend nieuw laat ras, Sirius, heeft ontwikkeld.

Verpakking: Trend voor hernieuwbare grondstoffen
Een andere ontwikkeling is te zien op het gebied van productverpakking. Hoewel productverpakking niet noodzakelijkerwijs een van de primaire aandachtspunten van de beurs is, maakten de aanwezige toeleveranciers van de gelegenheid gebruik om interessante oplossingen te presenteren. De markt lijkt zich te blijven richten op hernieuwbare grondstoffen, of het nu gaat om (massief) karton, cellulose of katoen.

Klik hier om direct naar de volledige fotogalerij te gaan

Voor meer informatie:
www.interaspa.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.