Tuinbouw zoekt steeds vaker buiten Europa naar seizoensarbeiders

Het aantal seizoenarbeiders piekt traditioneel in september als de hardfruitoogst op gang komt. Ook in de groentesector, zachtfruitsector en sierteelt zijn nog mensen nodig. In totaal zijn er jaarrond zo'n 67.000 seizoenarbeiders in de landbouw actief. Het is voor tuinders steeds moeilijker om personeel te vinden in Europa. Dat blijkt volgens Chris Botterman, hoofd sociale zaken bij Boerenbond, uit het aantal gevraagde arbeidskaarten voor niet-EU-onderdanen dat stevig in de lift zit.

Seizoenarbeiders zijn cruciaal voor de Vlaamse land- en vooral tuinbouw. “Op jaarbasis werken er 67.000 seizoenarbeiders in ons land”, vertelt Chris Botterman, hoofd sociale zaken bij Boerenbond. De inzet van seizoenarbeiders schommelt sterk doorheen het jaar. Uit RSZ-aangiftes blijkt dat er in de wintermaanden de minste handen nodig zijn. In februari 2022 lag het aantal seizoenarbeiders met 11.000 op een dieptepunt.

Het hele artikel is hier te lezen bij Vilt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.